Rovat: Rövid hírek

A harmadik negyedévben sem állt meg a lejtmenet az építőiparban Kiemelt

2020. november 07. szombat, 09:54

A gyengére sikerült első félév után, a harmadik negyedévben sem látszik a javulás az építőiparban.  Az elmúlt 4 év negatív rekordját hozta az 1484mrd forintnyi aktivitás-kezdés az év 3 negyedévében. Itt a EBI legfrissebb építésaktivitási jelentése.

 

Az idei esztendő első három negyedévében 2019 azonos időszakához képest 20 százalékkal kisebb értékben kezdődtek meg építkezések úgy, hogy az év eleje még jól indult az építőiparban. Az Aktivitás-Kezdés mutató értéke mindössze 1 484 milliárd forintot tett ki, ami az utóbbi 4 év legalacsonyabb összegét jelentette – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.
Bár a második negyedévben az elsőnél magasabb számok jellemezték a mélyépítéseket, a harmadik ismét visszaesést hozott az Aktivitás-Kezdésben. Így összességében az előző év azonos időszakához képest jelentősen kisebb összegben indultak el építkezések 2020 első 9 hónapjában, 2019 első három negyedévével összehasonlítva 36 százalékos volt a mérséklődés.
A magasépítési szektornak sem sikerült a javítás, július és augusztus között a második negyedévnél is kisebb összegben indultak el kivitelezések. Az összegük összesen 244 milliárd forintot tett ki. Az év első 9 hónapját nézve a csökkenés mértéke a lakáscélú magasépítések esetében volt számottevőbb (35 százalékos). A harmadik negyedévben mindössze 21 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba társasházi beruházások, amilyen alacsony szintre egészen 2014 óta nem volt példa, a projektek alacsony száma pedig már a 2013-as, válság alatti mélypontokat idézte.
 

MEASZ: nem állt meg az építőipari lejtmenet

Az 1484 milliárd forint aktivitás-kezdés a Q1-Q3-ban negatív rekord az elmúlt 4 évben – emelte ki a jelentés kapcsán a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke.

Szarka László többek között arra is felhívta a figyelmet, a TH szegmensben rekordalacsony az aktivtás-kezdés, Q1-Q3 viszonylatban tavalyhoz képest kb. feleződött, a maradékon belül az agglomeráció és Nyugat-Magyarország súlya növekedett.

Hangsúlyozta továbbá, az irodaház szegmensben inkább lezáródó projektek jellemzik a harmadik negyedévet; a  home-office elterjedésének jövőbeli bizonytalanságai pedig rányomják a bélyeget e területre. Egyedül az ipari épületek, raktárak terén látható egészen jó teljesítményt, amelyet azonban már e területen is lassuló kezdés, illetve projekt-befejezés árnyékol be a harmadik negyedévben.

Szarka László felhívta arra is a figyelmet, hogy a vírushelyzet miatt korábban ingyenessé tett adatbázis lekérési lehetőséget az EBI ismét fizetőssé tette.
 

A teljes jelentés innen tölthető le.
 

Fotóillusztráció: Gerd Altmann / Pixabay

Utoljára frissítve: 2020. november 09. hétfő, 07:39