Rovat: Rövid hírek

Megjelentek a Magyar Közlönyben a gazdaságvédelmi, adózást és annak rendjét érintő kedvező átmeneti változtatások Kiemelt

2020. április 27. hétfő, 10:25

A megjelent rendelet szerint már biztos, hogy május 31. helyett szeptember 30-ig kell leadni az adóbevallásokat. További részletek a rendeletben!

 

MK_20_082 . szám:  A Kormány 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelete  a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről -  2136. oldaltól  - 

 1. Adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatos könnyítések
 2. Beszámolási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos könnyítés
 3. A Széchenyi Pihenő Kártya formájában – béren kívüli juttatásként – adható összeg emelése
  és mentesítése a szociális hozzájárulási adó alól
 4. Az idegenforgalmi adó felfüggesztése és az azzal összefüggő költségvetési rendelkezések
 5. Adóigazgatási szabályok

Vállalkozásokat érintő kivonat az új szabályozásból: 

 •  Megjelent most már hivatalos formában is, hogy a 2019 évi beszámolók és a hozzá kapcsolódó adóbevallási és fizetési határidők az idén május 31. helyett szeptember 30. lesz.
 • Növekedett a Szép kártyára adható keretösszeg és a június 30-ig adott összeg mentesül a szociális hozzájárulási adó alól,  így ezen összegek után csak 15% szja-t fizet a munkáltató.
 • Kivételes rendelkezés, hogy a nem magánszemély adózónak a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig előterjesztett kérelmére egy alkalommalegy adónemre a már fennálló adótartozásra 20%, de max. 5 millió Ft mérséklés kérhető ha a gazdasági tevékenységet a veszélyhez okán az adófizetés ellehetetlenítené. Nem automatikus kedvezmény, szükséges hozzá a NAV felöli pozitív elbírálás. A nyomtatvány gondolom a szokásos lesz, ezért valószínű beszámoló is kell hozzá. Az eljárás illetékmentes. A fennmaradó összegre fizetési kedvezmény nem kérhető illetve korábbi erre vonatkozó fizetési kedvezmény is kizáró ok.
 • Pénztárgépeket érintően: ha az érvényességi határidő a vészhelyzet alatt jár le, úgy a felülvizsgálat a veszélyhelyzet megszűnését követő 120. napig tolható.
 • A fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a kötelező 7710 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkáltató fizeti meg és vallja be. (Eddig ez a munkavállaló kötelezettsége volt).
 • A szocho mértéke július 1-től 15,5%, a Kiva 2021.01.01-től 11% lesz.

A teljes rendelet megtekinthető itt