Rovat: Rövid hírek

Tartósnak tűnik a trend: ösztönző lépések szükségesek az építőiparban

2020. március 09. hétfő, 13:55

Már érzékelhető a lakásépítések számának csökkenése – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke.

Szarka László elmondta, a falusi családi otthon­teremtési kedvezmény (csok) fontos intézkedés, de ennek hatását tavaly júliusi bevezetése óta érdemben még nem érezték meg, feltehetően az idén kezdődhetnek el ebben a körben a nagyobb felújítási munkálatok. A Méasz elnöke kifejtette: 2020 elején a szerkezetépítési anyagokra a múlt év utolsó hónapjaihoz hasonló, visszafogottabb kereslet mutatkozik, míg az új lakások befejezésére szolgáló építőanyagok – mint például tetőfedési és építőkémiai termékek – forgalma némileg magasabb, noha elmarad az egy évvel ezelőtti mennyiségektől. A lakásfelújítást tervezők ugyanakkor kivárnak, e téren visszafogott érdeklődést tapasztalnak.
– Mindezeket figyelembe véve a gyártók eltérően ítélik meg a várható növekedést. Változatlan piaci szabályozókkal és támogatásokkal folyóáron egyszámjegyű növekedést vár a szövetség az évre – összegzett Szarka László, hozzátéve, hogy szükség lenne bizonyos piacélénkítő, ösztönző lépésekre.
A múlt év végén – a korábbi időszakok áremeléseit követően – az építőanyagok árai stagnálásba fordultak, sőt például az úgynevezett EPS hőszigetelők ára csökkent is valamelyest.


A MÉASZ tavalyi éves elemzésével ebben a cikkben foglalkoztunk.


Forrás: Magyar Nemzet
Fotóillusztráció: bernswaelz from Pixabay

Utoljára frissítve: 2020. március 09. hétfő, 14:14