Rovat: Rövid hírek

A mérnöki kamarához került a gázszerelők nyilvántartása, szigorodtak a vizsgák Kiemelt

2020. január 23. csütörtök, 14:49

A kormány döntése értelmében 2020. január 1-jétől már nem a regionális kormányhivataloknál, hanem a Magyar Mérnöki Kamaránál kell bejelenteni a gázszerelők felszerelési és időszaki ellenőrzési tevékenységének szándékát.

 

Az erről szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet módosítását 2019. december 17-én fogadta el az Országgyűlés. Ennek értelmében – a 88. szakasz, második bekezdése így szól – „A csatlakozóvezeték- és a felhasználóiberendezés-létesítési, a biztonsági előírást érintő felszerelési és időszaki ellenőrzési tevékenység folytatására irányuló szándékot a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerint be kell jelenteni a Magyar Mérnöki Kamarához (a továbbiakban: MMK). A tevékenységet az folytathatja, aki rendelkezik a külön jogszabályban meghatározott szakmai képesítéssel és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek. A bejelentés alapján az MMK a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg hivatalból igazolványt állít ki a jogosult számára. A jogosultságot a földgázelosztónál és az ingatlantulajdonosnál vagy a felhasználónál a létesítés előtt igazolni kell.”.

Ez tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2020. január 1-jétől a gázszerelői jogosultság iránti igényt és a lejáró jogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a Magyar Mérnöki Kamarához kell benyújtani.  A szükséges átmenetet követően a személyes ügyintézésre január 21-től van lehetőség, Budapesten, a XI. kerületben, a Szerémi út 4., I. emeleti irodájában.

A Magyar Mérnöki Kamara egyébként a kapcsolattartási és a bejelentéssel és az engedélyek hosszabbításával kapcsolatos ügyek intézésére egy új e-mail címet is létrehozott (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), ahol érdeklődni lehet.

 

Jön a szóbeli vizsga, teremőrrel…

Mint arról korábban a MÉGSZ is tájékoztatott, a jogosultság meghosszabbításához szükséges tanfolyam egyes részleteit már az ősszel szigorították, és információk szerint egy háromfős vizsgabizottság előtt kell majd a gázszerelőknek vizsgázniuk.

A gázszerelők egyébként finoman fogalmazva is vegyes érzelmekkel fogadták a változtatást. Többek attól tartanak, hogy a vizsgáztatók nem rendelkeznek majd olyan gyakorlati tudással, ami amire szükség van a megfelelő szemléletű vizsgáztatáshoz.

A 2019. szeptember 25-től beálló változások után a gázszerelői igazolvány meghosszabbításának tanfolyama és vizsgája a korábbinál szigorúbban és bonyolultabban fog történni. A 10 kötelező tanórát követően írásbeli és szóbeli vizsgát is kell tenni, utóbbit egy vizsgabizottság előtt. Ráadásul a 16/2018-as ITM-rendeletben előírták azt is, hogy az írásbeli vizsga során egy teremőrnek is jelen kell lennie.

Utoljára frissítve: 2020. április 07. kedd, 14:06