A fiatal tehetségek ünneplése

2022. december 03. szombat, 13:40

Magyar siker a WorldSkills Competition 2022 Special Edition eseményen, a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakterületen: ezüstérmes a magyar versenyző!

 

Idén november 2–4. között rendezték meg a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenysorozat „Plumbing and heating” szakma versenyét a németországi Lahr városban. A több mint ezer látogatót vonzó szakmai rendezvényen a víz-, gáz és fűtésszerelés területén húsz ország fiatal tehetsége mérte össze tudását. A szakmák olimpiájának tartott eseményt eredetileg 2022 októberében rendezték volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt tavasszal lemondták a versenyt. Emiatt a világbajnokságot idén tizenöt ország huszonhat városában tartották meg. Az ötvenhét országból érkező ezertizenöt fiatal szakember hatvankét versenyszámban szeptember 7. és november 26. között adott számot tudásáról és felkészültségéről.

 

 

Offner Márton – ezüstérmes a víz-, gáz- és fűtésszerelő versenyszámban (Fotó: WorldSkills)

 


Új év, új magyar siker
Magyarországot Offner Márton, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum végzett tanulója képviselte, aki a világ húsz országának ifjú szakembereivel mérte össze a tudását a háromnapos rendezvényen.
„Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem egy ilyen neves és ismert versenyen, mint a WorldSkills. Amikor a tanárom javaslatára 2020 szeptemberében beneveztem, majd megnyertem a magyarországi válogatót, nem gondoltam volna, hogy egyszer egy világbajnokságon fogok szerepelni, ahol ennyien szurkolnak és drukkolnak nekem. Fő célom az volt, hogy a top 5-be bekerüljek, nagy meglepetés volt mindenki számára, amikor megtudtam, hogy dobogóra állhatok. Az eredményt tekintve, minden percét megérte ez a másfél év felkészülés” – emlékezett vissza Offner Márton.
„Minden várakozásunkat felülmúlta Marci Lahrban nyújtott teljesítménye. 2017 óta vagyunk a WorldSkills program tagjai, és ismerve a nemzetközi felhozatalt, fő célunk a korábbi eredményeinek megtartása volt, azaz hogy az első tízben végezzünk a világbajnokságon. Marci ezt messzemenőkig túlszárnyalta. Az ezüstérem mögött egy kemény és megterhelő felkészülési időszak, valamint egy szép, együttes csapatmunka állt, amiben az egyéni teljesítmény csakis Marcié, aki ezért keményen és alázatosan megdolgozott. Marci az elmúlt évek során Szigetvári Csilla szakértőnk felelős szakmai irányításával elsajátított tudásának és tapasztalatának köszönhetően immár világszinten tud épületgépészeti munkafeladatot elvégezni, kompletten átlát és meg tud valósítani egy olyan rendszert, ami ezen a szakterületen előfordulhat. Mindamellett ezzel a magas kompetenciával a Budapesti Műszaki Egyetemre is felvételt nyert, ez a kettő pedig egy nagyon jó párosítás lesz a jövőre nézve, amit én személy szerint maximálisan támogatok” – tette hozzá Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke, Márton szakma támogatója.

 

A WorldSkillsről röviden
A szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvanéves múltra tekint vissza. Az első versenyt 1950-ben, Madridban rendezték, azóta a WorldSkills International szervezet nyolcvannégy tagországa köti össze a világ lakosságának kétharmadát. A versenyeken a különböző szakmák legújabb elvárásainak kell megfelelnie minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nemcsak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt is nyújtanak. A program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. Az eseményen szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.
WordskillsHungary.hu

 

A WorldSkills vízvezeték- és fűtésszerelés versenyszámának helyszíne, a GROHE Lahri központja (Forrás: WorldSkills)

 

A fiatal tehetségek támogatója: a GROHE
Az esemény társszervezőjeként a GROHE a képzés és oktatás terén szerzett tapasztalatait felhasználva járul hozzá a fiatal szakemberek pályakezdéséhez. A világ számos régiójában a szanitermárka már működteti a GROHE Installer Vocational Training and Education Progam (GIVE) programot. A programon keresztül a GROHE támogatja az iskolákat a korszerű képzési keretek kialakításában modern képzési létesítmények telepítésével, valamint tananyagok és tapasztalt műszaki oktatók biztosításával. A verseny mellett a vendégek a GROHE márkát a GROHE X Motion és a GROHE GIVE teherautókon bemutatott GROHE Professional termékportfólión keresztül ismerhették meg.
„A WorldSkills globális ipari partnereként betöltött szerepünk kiegészíti a vízvezeték-szerelői szakma szélesebb körben történő népszerűsítésére irányuló erőfeszítéseinket. Iparágunk számos lehetőséget kínál a fiatalok számára világszerte, akik nemcsak megélhetést, hanem a fenntartható jövő érdekében  is tesznek a professzionális vízvezeték-szereléssel” – nyilatkozta Jonas Brennwald, a LIXIL GROHE EMENA vezetője.

 

További információk a Grohe-ról

 

 

Utoljára frissítve: 2022. december 05. hétfő, 14:29