CO2 mérés munkahelyeken

2021. április 01. csütörtök, 08:07

A munkahelyeken, intézményekben, vagy akár a lakó ingatlanokban nélkülözhetetlen a megfelelő környezeti feltételek megteremtése. Ezt első sorban a helyiségek hőmérséklete és páratartalma befolyásolja, munkahelyeknél pedig még a zajterhelés is mérendő érték. Ezeken felül érdemes figyelni a levegő széndioxid tartalmára is, hiszen a magas CO2 koncentráció kihatással van az emberek teljesítőképességére és egyes tanulmányok még virológiai összefüggéseket is vélnek megállapítani.
  

 

A munkahelyi levegő minőségének vizsgálatával számtalan tanulmány keletkezett az elmúlt években, de a levegő minősgének vizsgálata nem újkeletű dolog. Már közel 150 évvel ezelőtt Max von Pettenkofer német vegyész és higiénikus is rámutatott a „rossz-levegő” kérdésre. Ő 0,1 Vol-% értékben határozta meg a CO2 irányértéket (=1000 ppm). A beltéri levegő minőséget több tényező is befolyásolja, úgy, mint a helyiség mérete és az abban tartózkodó személyek száma. Illetve a személyek tevékenységével kapcsolatosan a tevékenység milyensége, annak hossza és a helyiség fűtési módja és légcseréje is befolyásoló tényező. A beltéri levegő minőséget akkor találjuk többnyire megfelelőnek, ha a hőmérséklet 20-23°C közötti, illetve a helyiség relatív páratartalma 30-70%RH értékű és a légáramlás mértéke télen 0,15m/s, nyáron pedig 0,25 m/s határt nem lépi túl. Kiemelendő, hogy például az por-allergiában szenvedők esetén 50%RH értéket nem haladhatja meg a páratartalom. A CO2 koncentrációt tekintve a 5000ppm érték az, amely maximális megengedhető koncentrációnak tekinthető. Az ECA (European Collaborative Action) felmérései szerint viszont 1000 ppm felett a vizsgált személyek már közel 20%-a, 2000ppm felett pedig már a személyek közel 36%-a volt elégedetlen a levegő minőségével. A CO2 koncentráció a szellemi erőnlétre gyakorolt hatások mellett korrelál az emberi kipárolgás mértékével, így a szagintenzitás növekedésével. Emiatt is érezhető úgy egy tömött, zsúfolt térben, hogy elhasznált a levegő.

 

 

 

 A munkahelyek környezeti értékeinek monitorozását érdemes helyiségenként, nagyobb terek esetén pedig több ponton végezni. Erre használhatunk kézi műszereket, vagy telepíthető adatgyűjtőket is. Előbbi megoldás az időszakos ellenőrzések elvégzésére, utóbbi pedig az értékek folyamatos nyomon követésére ideális. A kézi műszerek között gyakran multifunkciós mérő műszereket találunk, mint például a testo 400 multifunkciós légtechnikai mérőműszer. Az ilyen típusú műszerekkel a szakemberek nem csupán a környezeti pára-, hő- és CO2 értékeket mérhetik, hanem további érzékelőkön keresztül akár a fényintenzitást, a felületek hőmérsékletét, a környezeti CO tartalmat, a légsebességet és akár a nedves hőmérsékletet is (WBT). Az adatgyűjtők között pedig akár WiFi-s megoldások is megtalálható a piaci kínálatban, a testo 160 IAQ műszer képében. Ezen adatgyűjtő nem csupán méri és kijelzi az értékeket, hanem egy felhő szerveren keresztül figyelemmel is kíséri és menti azokat és ha a mért értékek átlépnek egy határértéket, akkor e-mail-es, SMS-es riasztást is képesek küldeni. Továbbá a kijelzőn is láthatóak az értékek és színes LED-ek is jelzik az eredmények alakulását.https://www.testo.com/hu-HU/felhasznalasi-teruletek/aeroszol-koncentracio?utm_source=MEGSZ&utm_medium=online%20article&utm_campaign=testo-IAQ-CO2

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 30. csütörtök, 17:11