BELIMO hidraulikai és szabályozástechnikai bemutatófal átadása

2020. december 19. szombat, 13:06

November 24-én, az OMÉN rendezvénysorozat keretében került sor a BELIMO hidraulikai és szabályozástechnikai bemutatófalának átadására a PTE MIK Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék laboratóriumában.

 

Sajnos a koronavírus miatti korlátozások csak diákok nélküli, kis létszámban lebonyolított átadó ünnepség szervezésére adtak most lehetőséget.

A legkorszerűbb technológiákat felvonultató laborkör 3 támogató cég segítségével valósult meg. A bécsi székhelyű BELIMO Automation Handelsgesellschaft m.b.H. a szerelvényeket és szabályozó elemeket adományozta, illetve a kör tervezését és kivitelezését is magára vállalta. A Grundfos South East Europe Kft. szivattyúival és azok szabályozó rendszereivel járul hozzá a körhöz. A rendszer működtetése pedig a magyar ELCON Electronic Control Automatizálási és Kereskedelmi Kft. legújabb épületfelügyeleti rendszerével történik.

A bemutatófal célja, hogy bemutassa a fűtéstechnikában alkalmazott hagyományos és korszerű rendszer kapcsolásokat, lehetőséget nyújtson ezek sajátosságainak bemutatására, az egyes megoldások összehasonlítására. Sajátossága a rendszernek, hogy beépített elektromos fűtés a hőtermelőt, a berendezés belsejében rejtve beépített négycsöves fan-coil pedig a fogyasztókat helyettesíti, így az egyes rendszerek működését „élőben” lehet nyomon követni.

A korábban megszokott állandó tömegáramú rendszereket napjainkban a változó tömegáramú rendszerek szorítják ki, ezért más elvárások vannak a rendszerek kialakításával, szabályozásával kapcsolatosan. Ugyancsak napjaink sajátosságaként egyre inkább előtérbe kerül, hogy az egyes rendszerek energiafogyasztását önállóan is mérni kell, mert így kap információt a rendszerek üzemeltetője a költségek megoszlásáról. Napjaink energetikai szabályozásai előírják a rendszer önálló szabályozhatóságát és mérhetőségét. Többek közt ezt mutatja be a BELIMO Energy Valve megoldása, ahol az egység szerves része a mennyiség mérésre szolgáló ultrahangos térfogatárammérő és a szabályozásra és beszabályozásra egyaránt szolgáló motoros működtetésű szabályozócsap. Az egység kiegészül a hőmérsékletek érzékelésére szolgáló érzékelőkkel, így a rendszer pillanatnyi teljesítményével, energia fogyasztásával kapcsolatos valamennyi információ egyetlen elemen keresztül elérhető.

A berendezést vezérlő épületfelügyeleti rendszer valamennyi kör távfelügyeletét elvégzi. Ezen keresztül azok pillanatnyi állapota lekérdezhető, illetve a rendszerek működtetésével kapcsolatos beállítások elvégezhetők. Az épületfelügyeleti rendszer a bemutatófalra szerelt érintőképernyőn keresztül érhető el, de arra is lehetőséget nyújt, hogy interneten keresztül, távolról üzemeltessük a rendszert. A mért paraméterek tárolásával, az egyes paraméterek változásait akár több napos vagy hetes időszakot átölelően diagramokon lehet megtekinteni.

Mivel a bemutatófal oktatási célokat szolgál, ezért a kialakítása úgy történt, hogy azon különböző előre tervezett forgatókönyv szerinti beállítást a rendszer automatikusan elvégezzen, így az oktatásban különösen hatékonyan használható kiszemelt problémák bemutatására. Az egyes rendszerek önálló működtetése mellett lehetőség van azok egymásra hatásának bemutatására is.

Az elkövetkező időszakra azt a célt tűztük ki, hogy a bemutatófalhoz olyan oktatási anyagokat állítunk össze, amelyek a hallgatók számára az egyes gyakorlatokon elvégzendő feladatokat, megfigyelendő paramétereket, jelenségeket tartalmazzák. A célunk, hogy a következő félévben már rendszeresen használjuk. Ma nem lehet tudni, hogy a tavasszal kontaktórák lesznek, vagy online módon kell oktatnunk, de szerencsére a berendezést mindkét oktatási formában fel lehet használni.

A tanszékünk nevében köszönetemet fejezem ki a támogató cégeknek! Köszönjük, hogy a jövő technológiáját már napjainkban alkalmazni tudjuk!


Baumann Mihály

tanszékvezető


Címlapfotó: Baumann Mihály tanszékvezető és Schmidt Ferenc a Belimo magyarországi képviseletének vezetője

Utoljára frissítve: 2020. december 21. hétfő, 13:30