Idén még a régi, megszokott rendszer szerint lehet elkezdeni egy új szakma tanulását

2020. augusztus 05. szerda, 18:51

Még tavasszal, a járványhelyzet berobbanása előtt néhány héttel jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy  változásokat vezet be a hazai felnőtt- és szakképzési rendszerben. Ez alapján a Szakmajegyzék váltja fel az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ), amely még 759 féle szakmát tartalmazott.

 

Fontos változás, hogy a 759 helyett a szakképző intézményekben, a technikumokban és a szakképző iskolákban a felnőttképzésben már a Szakmajegyzékben található 174 alapszakmát oktathatják 2020. szeptember 1-jétől.
Az épületgépészeti képzésben négy új szakma megnevezés lesz ezen túl: épületgépész technikus, hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő , központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, valamint víz- és csatornarendszer-szerelő.
 

Nyertesek az állami regionális szakképzési centrumok

Bár még mindig sok információ egyelőre homályos, az már látható, hogy a jogalkotónak szándéka megerősíteni a regionális szakképzési centrumokat – az újabb és hosszabb távra szóló képzési feladatok ellátásával –, a pályakezdők számára pedig létrehozni új képzési lehetőségeket.

 „Az átalakítás másik fontos következménye, hogy a szakképzési intézményekben a választott alapszakmák teljesítését követően, állam által garantált szakképzettséget kapnak a résztvevők, a piaci alapon működő képző központok pedig a náluk szakmai képzésekben részt vevők számára tanúsítványt állítanak ki. A szakmai képzésben tanulók a tanúsítvány megszerzése után akkreditált vizsgaközpontokban szerezhetik meg az államilag elismert bizonyítványt” – értelmezte az egyik legfontosabb változást az ITM, idén márciusban, amely szerint a szakképzésben résztvevő vállalkozások nem adhatnak hivatalos „papírokat” a képzés elvégzéséről, csak egy tanúsítványt, és vizsgázniuk egy másik bizottság előtt kell.

Az ingyenes tanulásra vágyó felnőttek iskolarendszerű(sic!) képzéseken ezt továbbra is megtehetik. A 2020-21-es tanévtől kezdődő átalakítás után is ingyenes marad az első két szakképesítés megszerzése nappali vagy esti tagozaton. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van. A képzéseket 2-3 év alatt lehet majd elvégezni.
 

December 31-ig még el lehet kezdeni a korábbi szabályok szerint is

Amennyiben tehát az eddig megszokott rugalmasabb keretek között, nemkülönben rövidebb idő (12 hónap és maximum 1300 tanóra) alatt szeretnének szakmát szerezni, idén még jelentkezhetnek felnőttképzés keretében is. A felnőttképzők ugyanis 2020. december 31-ig még a jelenlegi feltételekkel indíthatják képzéseiket a még érvényes vizsgáztatási rendszerrel társítva.

Jövő év január 1-jétől már nem lehet alap szakképzést felnőttképzésben szerezni, ez csak iskolai rendszerben, állami finanszírozás mellett lehetséges, az említett új képzési idővel és vizsgáztatási rendszerrel.

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a szakképzési idő jelentősen meghosszabbodik, ez pedig a munka mellett tanuló felnőttek és  a munkáltató elé is nehézségeket állít.

Érdemes tehát átgondolni mindenkinek, aki másik szakmát szeretne szerezni, vagy a szakmájában magasabb szintre szeretne lépni, esetleg kiegészítené a meglévő képesítését új szakterületekkel, hogy a lehető leggyorsabban mélyüljön el a felnőttképzési részletekben, és minél hamarabb keressen egy felnőttképzési intézményt, ahol még idén el tudja kezdeni a tanulást, mert jövő évtől ez már sokkal bonyolultabb, hosszabb és nehezebb lesz.

Bővebb információ az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ oldalán érhető el.

Utoljára frissítve: 2020. augusztus 05. szerda, 18:55