Új szakmajegyzék lép életbe szeptembertől!

2020. február 21. péntek, 09:20

A korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel.

Az új Szakmajegyzék, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel, tartalmazza a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, valamint megmutatja az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot. Újdonság, hogy a jegyzék meghatározza a szakmák digitális kompetencia szintjét is, amely megmutatja, hogy az iskola elvégzésével milyen szintű digitális tudáshoz jutnak a tanulók.

Szakmaválasztás ágazati alapképzés után
A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő új szakképzés első időszakában ágazati alapismeretek elsajátítására lesz lehetőség. Ez technikum esetében két év, szakképző iskolák esetében pedig egy év lesz. A tanulóknak a választott ágazat megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy melyik, az adott ágazathoz tartozó konkrét szakmát szeretnék tanulni a továbbiakban. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában.

Az épületgépészeten belül négy szakmai képzés kapcsolódik: épületgépész technikus, hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő, központifűtés- és gázhálózat-rendszer-szerelő, valamint víz- és csatornarendszer-szerelő.


Az iskolai rendszerű oktatásban két szakma megszerzése továbbra is ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer (25 éves korig) mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.


Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ / PBKIK

Utoljára frissítve: 2020. február 21. péntek, 09:32