Vízelvezetési megoldások borászatok számára az ACO-tól

2020. január 15. szerda, 10:36
Spanyolországi kitekintő: rozsdamentes vízelvezetési rendszer egy borospincében Spanyolországi kitekintő: rozsdamentes vízelvezetési rendszer egy borospincében

Kétségkívül az élelmiszeripar, illetve a hozzá kapcsolódó háttéripar egyik legfontosabb seregszemléje a SIRHA kiállítás, amelyen hagyományosan az ACO is részt vesz HygieneFirst termékcsaládjával. A 2020-as rendezvényen a vállalat a borászatok számára kínált megoldásaira koncentrál.Aki egy kicsit is jártas az élelmiszeripari üzemek működésében, tisztában van vele, hogy a sokszor „mostohagyerekként” kezelt vízelvezetés mennyire fontos kérdéskör. Sokan egy legyintéssel elintézik a kérdést és úgy tekintenek rá, mint egy szükséges, ugyanakkor mellékes tényezőre a beruházás során. Holott gondos tervezéssel, a rendszer elemeinek körültekintő kiválasztásával számos későbbi kellemetlenség elkerülhető, illetve jelentős költség takarítható meg. Hogy hogyan? Az ACO a vízelvezetés terén szerzett több mint hetven év tapasztalatával a háta mögött mind a feldolgozó részlegek, mind a tárolás, de még a kültéri szállítási területek számára is a megfelelő vízelvezetési rendszert biztosítja.


Több oka van annak, hogy a 2020-as SIRHA kiállításon az ACO HygieneFirst termékcsaládján belül a borászatok számára kínált megoldásait helyezi középpontba. Az elmúlt években a magyar szőlő- és borkultúra jelentős fejlődésen ment keresztül, sorra épültek új pincészetek, illetve újultak meg a régebbiek. Talán nincs még egy olyan különleges ágazat az élelmiszeriparon belül, mint a borászat, amelyet erősen meghatároz a szezonalitás, a gyümölcs viszonylag hosszú feldolgozási ideje, valamint a késztermék tárolásának szükségessége. Mindezekből adódik, hogy a vízelvezetési rendszernek is kellőképpen specializáltnak kell lennie.

 

 

A fotón a Haraszthy Pincészet impozáns épülete előtt V 100 G folyóka bújik meg diszkréten. A D 400 / E 600 terhelési osztálynak, valamint a KTL bevonatos rácsoknak köszönhetően a napi teherjármű-forgalom mellett is még hosszú évekig élvezheti az üzemeltető a problémamentes felszíni vízelvezetést.

 


Három kulcstényező
Annak biztosítása érdekében, hogy a borászatok működése biztonságos és higiénikus legyen, a vízelvezetés kialakítása során három kulcsfontosságú területre szükséges hangsúlyt fektetni. Az első ilyen terület a tervezés: amennyiben a termelési rendszerrel összhangban alakítják ki, a vízelvezetési rendszer segítségével jelentősen csökkenthető a napi takarítási igény és költségek, miközben a padló élettartama is megnövelhető. A vízelvezető rendszer nem megfelelő specifikációja, például a csekély tárolókapacitás és a kis áramlási sebesség következtében a szennyvíz elöntheti az üzemi területet, veszélyeztetve ezzel a munkahely higiéniáját, illetve biztonságát, valamint növelve a fertőzésveszélyt. A következő fontos lépés a megbízható padlócsatlakozás. A jelentős fizikai és hőterhelés miatt a padlóban repedések keletkezhetnek, legfőképpen a padló és a vízelvezető rendszer találkozásánál. Ezekben megtelepedhetnek olyan kórokozók, baktériumok, melyek késztermékben való megjelenése akár megbetegedéseket is okozhat. Harmadik kulcstényezőként a tisztíthatóságra kell figyelmet fordítani.

 

 


 

Az etyeki Haraszthy Pincészet látványos tere és hordói mellett érdemes egy pillantást vetni a földre is, ugyanis itt az ACO Modular 20 rozsdamentes folyókája biztosítja a megfelelően higiénikus környezetet a bor előkészítése és tárolása során

 


Higiénia mindenek előtt
Borászatok esetében kiemelt szerepet kap a higiénia, nincs ez másként a vízelvezetés terén sem. Belegondolni is szörnyű, milyen anyagi és erkölcsi károkat okozhat bármelyik szőlőfeldolgozó, bortermelő számára egy, a nem megfelelő higiénés környezetből származó fertőzés. Az ACO rozsdamentes acélból készült higiénikus vízelvezetési rendszerei a legszigorúbb EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) normáknak is megfelelnek, és a magyar NÉBIH higiéniai minősítéssel is rendelkeznek. A bakteriális fertőzéseken túl a kellemetlen szagok kialakulása is megelőzhető az ACO rendszerével.

 

 

Az etyeki Haraszthy Pincészet látványos tere és hordói mellett érdemes egy pillantást vetni a földre is, ugyanis itt az ACO Modular 20 rozsdamentes folyókája biztosítja a megfelelően higiénikus környezetet a bor előkészítése és tárolása soránKülönböző területek, különböző igények
Ám a fenti tényezőkkel és a higiénikus termékekkel még közel sem értünk a folyamat végére. Összehasonlítva például egy nagykonyhai vízelvezetéssel, könnyen látható, hogy a borászatok sokkal összetettebb üzemek. Esetükben ugyanis a különböző munkafolyamatok területileg és időben is erőteljesebben elkülönülnek, hiszen a szőlő beérkezésétől a palackozott borok tárolásáig a gyümölcs hosszú utat tesz meg. Ennek az útnak a különböző állomásain a vízelvezető rendszerek is más terheléssel találkoznak, más jellegű szennyeződést tartalmazó vízzel kell dolgozniuk. A szőlőgyűjtő területen a legfontosabb kérdés, hogy hogyan lehet nehéz terhek mellett biztonságos munkakörnyezetet teremteni, a teherautók és targoncák közlekedése mellett a személyforgalom biztonságát is garantálni. A vízelvezető rendszernek itt az egyszerű szennyvízen felül egyéb szilárd szennyeződésekkel is meg kell birkóznia, hiszen a lehulló szőlőszemek, a járművekről leeső sárdarabok, a kerekekből kikerülő kisebb kavicsok mind-mind a rendszerbe jutnak.
Ha ugrunk egy nagyot és következő példaként a palackozó területet vesszük szemügyre, azt láthatjuk, hogy itt is összetett feladat vár a vízelvezető rendszerre. Bármennyire is gépesített a munkafolyamat, elkerülhetetlen egy-egy palack összetörése. Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire bonyolult az üvegszilánkok feltakarítása a padlóról. A legegyszerűbb módszer a padló leöblítése, vagy a szilánkok besöprése a vízelvezető rendszerbe. Ám amennyiben a rendszert nem megfelelően alakították ki, akkor az könnyen eldugulhat. Az ACO palackozó területek számára kínált megoldásai között a hagyományos folyókatest mellett szerepel üvegtörmelék-gyűjtő elem is, ami minden esetben egyedi felmérés alapján készül.

A borkészítés különböző lépései során felmerülő vízelvezetési problémákat és az ACO által nyújtott megoldásokat még hosszan sorolhatnánk. Az összes felmerülő kérdésre személyesen adunk választ a SIRHA kiállításon:
- 2020. február 4-6.
- Hungexpo, A pavilon, E50 stand

Weboldalak:
- Az ACO HygieneFirst termékcsaládjáról itt tudhat meg többet: http://www.hygienefirst.com/hu
- A borászatok számára kínált megoldásainkról itt olvashat: http://wine.hygienefirst.com/hu

 

Amennyiben szeretne részt venni a kiállításon az ACO vendégeként, az ingyenes belépőért itt regisztrálhat:

https://eregistrator.hu/ereg/registration.php?ltid=LU&idid=95&prid=SRH20&mode1=K&lngid=hu&pid=00350653&c=0&nuv=1&lid=L107556087C2

 

AZ ACO-ról
Az ACO a világ egyik vezető, vízelvezetési megoldásokat kínáló vállalata. A családi vállalkozásként működő cég központja Németországban Rendsburgban/Büdelsdorfban található. Az 1946-ban létrehozott vállalatot Schleswig-Holstein tartomány legrégebbi vállalkozásának telephelyén, a Carlshütte öntöde helyén indították el, így jelentős gyökerekkel rendelkezik a régióban. Az ACO csoport legnagyobb ereje a folyamatos innovációban, kutatás-fejlesztésben rejlik. A vállalat szakértő a polimerbeton, műanyag, öntöttvas, rozsdamentes acél és a vasbeton feldolgozásában. A vállalat öt kontinensen több, mint negyven országban 5000 alkalmazottat foglalkoztat, 15 országban 30 gyártóegységgel van jelen. Értékesítése 2018-ban elérte a 815 millió eurót.
Cégünk, az ACO Kereskedelmi Kft. a németországi ACO leányvállalatként építőipari, azon belül elsősorban mélyépítési és épületgépészeti termékek kereskedelmével és projektalapú értékesítésével foglalkozik. Partnerkörünkbe beruházók, kivitelezők, kereskedők és tervezők egyaránt beletartoznak. Célunk, hogy kiváló minőségű termékeink forgalmazását hatékony tanácsadási és értékesítési szolgáltatással támogassuk, tovább erősítve piaci jelenlétünket.Utoljára frissítve: 2020. január 20. hétfő, 08:40