Összefoglalónk a szakma hetéről, az OMÉN-ről

2019. december 02. hétfő, 19:51

Több mint harminc érdekes és értékes programmal zajlott le november utolsó hetében az Országos Magyar Épületgépész Napok. Debrecentől Győrig, Szolnoktól Zalaegerszegig, Dombóvártól Budapestig folytak a szakma hetének találkozásai.

 

A programsorozatot a HKVSZ balatonfüredi szervizkonferenciája és a Szent István Egyetem Létesítménymérnök Találkozója vezette föl, majd november 25-étől kezdődően naponta több rendezvény is várta az épületgépész kollégákat. A Xylem a ceglédi gyárát mutatta be, a Dél-Dunántúlról és a pécsi tanszékről érkeztek érdeklődők a Viessmann dombóvári gyárába, ahol a fatüzelésű kazánok gyártását mutatta be Király Gyula gyárigazgató, a Pipelife Hungária Kft. a debreceni gyárába invitálta találkozóra a környékbelieket és a debreceni egyetem hallgatóit, a pécsi épületgépész tanszék szervezésében pedig a pécsi hőerőmű szalmatüzelésű blokkjáról hallgattunk meg értékes tájékoztatót. Akik gyorsan jelentkeztek, eljuthattak az Audi győri gyárába és az ENSI jóvoltából a Groupama Arénába.

 

A szakképző intézményekben is megpezsdült az élet, Szegeden immár nem először szerveztek helyi, lelkes tanerők nyílt szakmai napot, amelyre a tanulók mellett a városból is érkezhettek kollégák. Más városok szakképzőiben a Maradj épületgépész! projekt előadásai zajlottak számos márkaképviselő cég közreműködésével, megint más iskolákban az Épületgépész Múzeum által létrehozott múzeumi sarkokat avatták fel jó hangulatú ünnepségeken a megjelentek.

 

Az OMÉN Irányító Bizottsága örömmel fogadta a márkaképviselő cégek – Helios, Aereco, Rosenberg, Almeva, Rehau – szakmai programjait is, és külön nagyra értékelte, hogy a szakmázáson túl sporteseményekre is sor került: Szegeden a HKVSZ kezdeményezésére teniszbajnokság zajlott, Szolnokon remek hangulatú bowlingparti kerekedett, a Pécs melletti Kozármisleny tornacsarnokában pedig 11 órán keresztül focizott 10 épületgépész csapat a 17. GLT-kupa elnyeréséért.

 

Az OMÉN csúcspontja idén is a péntek volt, a Műegyetemen páratlanul gazdag szakmai programmal várták az érdeklődőket, az esti Épületgépész Bálon pedig háromszázötvenen ünnepeltek, táncoltak, beszélgettek. 

 

Jövőre is találkozzunk!

 A szakma legmagasabb kitüntetéseinek átadása az Épületgépész Bálon

A talalkozzunk.hu oldalra beérkezett jelöléseket mérlegelve az OMÉN Koordináló Bizottsága az alábbi Év Emberei díjak átadásáról döntött. A díjak átadásakor ismertetett szakmai önéletrajzokból és méltatásokból itt csak egy-egy mondatot emelünk ki.

 

Az Év Épületgépész Oktatója Lenkovics László, a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje, aki tervezői és oktatói tevékenysége mellett 2019-ben jelentős segítséget adott a pécsi hallgatók Solar Decathlon-sikeréhez.

Az Év Épületgépész Mérnöke Katona László, aki vezető tervezőként kiemelkedően nagy és összetett szakmai feladatokat oldott meg. 

 

Az Év Épületgépész Kivitelezője Juhász Péter, aki harminc munkatársával számos mintaértékű létesítmény kivitelezését végezte el Egerben és környékén.

 

Az Év Épületgépész Márkaképviselője Sziládi Sándor. Az általa bevezetett márkák az adott szegmens kiemelkedő termékei lettek, az általa vezetett Ép-Gépész Holding Kft. pedig Magyarország egyik legjelentősebb víz-gáz-fűtés vállalatává fejlődött.

 

Az Év Épületgépész Tervezője Balogh András, aki az MMK Épületgépészeti Tagozata által kiírt pályázaton nyerte el a díjat a legjobb beadott tervezői pályamunkával.