Felhő alapú csapatmunkáé a jövő a magyar építőiparban

2019. január 10. csütörtök, 09:21
Hogyan haladunk az építőipar digitalizálásával? Mennyire terjedt el itthon a BIM alapú szoftverek használata? Hogyan haladunk az építőipar digitalizálásával? Mennyire terjedt el itthon a BIM alapú szoftverek használata?

 Vagy ismerősek a BIM alapú szoftvereket, amelyekkel digitalizálható és összekapcsolható egy épület tervezése, kivitelezése és üzemeltetése. De miért ennyire fontos, hogy megismerkedjünk a BIM-mel? 

 

A BIM-re történő átállás világszerte négyszereplős, és ami a digitalizáció által történik, az az építőipar korszakváltása. A szoftverfejlesztők és szolgáltatók alkotják az első csoportot. Ők rendelkeznek a szükséges termékekkel, bármelyik szolgáltatónak megvannak a BIM szoftverei. A másik csoport a felhasználók, akik közül Magyarországon főleg a nagyobb tervezőirodák és kivitelező cégek már BIM szerinti folyamatokkal támogatják a tervezést vagy a kivitelezést.

 

Két fontos szegmens viszont inkább még csak érlelődik, ebből az egyik az államigazgatás. Magyarországon is az állam a beruházások egyik legnagyobb megrendelője, ezért fontos lenne, hogy beruházásaiknál kötelezően előírt lehessen a versenyképes BIM szoftverek használata. Végül elképesztően fontos lenne, hogy az oktatásba beemeljék a digitalizációt, vagyis hogy kellő számú BIM-szakember jöjjön ki a magyar egyetemekről. 

 

A Portfolio.hu online gazdasági újság újságírója Reicher Péterrel, a GRAPHISOFT SE régióigazgatójával beszélgetett a BIM elterjedéséről, az építészeti szoftverek kalóz felhasználóinak arányáról és az egyetemek hozzáállásáról.

 

A cikk ITT olvasható!

Utoljára frissítve: 2019. január 15. kedd, 16:59
Címkék: