Fontos változások lépnek életbe november elsejétől

2018. október 31. szerda, 13:30

Idén ősszel a szokásosnál is több munkával számolhatnak a gázszerelők. 2018 szeptember 16-án lépett életbe ugyanis az a rendelet, amely szerint már a társasházi lakások tulajdonosai is csak ErP minősítéssel ellátott kazánt és vízmelegítőt szerelhetnek fel. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások már 2016 július 1-től kötelesek megfelelni ennek a rendelkezésnek, a társasházi lakások viszont mostanáig kaptak haladékot.

Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője szerint az új szabályozás azoknál a fogyasztóknál jelenthet komoly gondot, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen keresztül történik. Országosan jelenleg 90 000 olyan kéményt tartanak számon, ahol nyílt égésterű, hagyományos gázkazán van használatban. Ezeket mostantól kizárólag alacsony NOx kibocsátású készülékre lehet cserélni, ami jóval költséghatékonyabb és biztonságosabb is egyben.
A csere továbbra is azoknak kerül kevesebbe, akiknél már ki van építve a központi fűtési rendszer és csupán a kazánt kell lecserélni. Számos lakásban azonban még mindig konvektorral fűtenek és a kémények sem felelnek meg az új rendszer támasztotta követelményeknek. Egy ilyen háztartásban a csere meghaladhatja az egy millió forintos költséget.

További újítás, hogy 2018. november 1-től az NKM Földgázhálózati Kft. a készülékcserére vonatkozó kiviteli terveket nem fogadja be, azokat nem vizsgálja felül, a készülékcsere kivitelezését követően nem végzi el a műszaki-biztonsági ellenőrzést, köznapi nyelven a MEO-t. Ez azt jelenti, hogy egyszerűsített kazáncsere keretein belül lehet megoldani az új kazán vásárlását novembertől. A szeptember 16. és november 1. közötti türelmi idő lejárta után a tervező által készített kiviteli terv és/vagy a tervező által műszaki biztonsági szempontból ellenőrzött kivitelezés esetleges hibáiért a földgázelosztó nem felel. November 1-től tehát minden felelősség a tervezőt terheli.

Az Ariston ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a gázszolgáltató által nyilvántartott, mestervizsgával rendelkező szakembereket keressük meg. A https://gazigazolvany.hu oldalon található szakemberek országos listájában mindenki talál a lakhelyéhez közel eső tervezőt, aki megfelelő jogosultsággal rendelkezik és akit biztonsággal választhat ki.
A hatályba lépő rendelkezés szerint a gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelent, turbós kazánok helyére kémény-átalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok forgalmazását, amik ennek az előírásnak már nem felelnek meg. Mostantól tehát csak a legmodernebb, uniós szabványoknak megfelelő kazánokat találjuk meg a hazai piacon. A rendelkezés hátterében környezetvédelmi indokok is állnak: a nitrogén-oxidok káros élettani hatásúak az emberi egészségre és a savas esők kialakulásában is komoly szerepük van.

Ariston Thermo Hungária Kft.

Utoljára frissítve: 2018. november 21. szerda, 14:18