Rovat: Vállalkozás

Kis javulás az építőiparban, a második negyedévben

2019. szeptember 08. vasárnap, 20:11

Az elmúlt negyedévekben folyamatos visszaesés volt tapasztalható az újonnan elinduló építőipari kivitelezési munkák értékében, 2019 második negyedévében ugyanakkor némi javulást mutatott a szektor – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az Aktivitás-Kezdés mutató meghaladta az előző három negyedévet jellemző szintet. A második negyedév jobb számai ellenére az első félévben összességében jóval kevesebb értékben léptek építési fázisba építőipari projektek; összegük 1000 milliárd forint körül alakult, amelynél kisebb Aktivitás-Kezdést csak 2016-ban produkált utoljára a szektor.

 

Egy hajszálnyival ugyan, de nőtt a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés 2019 második három hónapjában az első negyedévhez képest, ez azonban valóban csak egy alig észrevehető javulást jelentett; a szektor továbbra is jelentősen a korábbi évek szintje alatt teljesített az elindított új kivitelezési munkák értékét nézve. A féléves szám – így nem meglepő módon – nagyon elmaradt a korábbi években jellemzőtől.

 

A magasépítések esetében tapasztalható, elmúlt évekhez képesti visszaesés egyaránt érinti a társasházi lakásépítéseket és a nem-lakáscélú magasépítéseket is, utóbbiak esetében ugyanakkor mérsékeltebb lendületvesztés volt megfigyelhető.

 

A második negyedévben indult kivitelezési munkák közül továbbra is sok koncentrálódott az ország keleti felén, így összességében az első félévben a friss építkezések közel fele a Keleti régiókban indult el.

 

Az új társasházi projektek esetében jelentős lendület vesztés volt megfigyelhető az idei év első negyedévében a korábbi időszakokhoz képest. A második három hónapban ugyan ennél némileg magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, összességében azonban ez is messze elmaradt az előző évek negyedéveit jellemző számoktól, utoljára 2016 egyes negyedéveiben volt megfigyelhető ennél kisebb összegben új építkezések elindítása.

 

További adatok ITT.

Utoljára frissítve: 2019. október 06. vasárnap, 21:09
Megjelent: 308 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)
Címkék: