Rovat: Vállalkozás

Összefoglaló az ÉVOSZ győri építőipari konferenciájáról Kiemelt

2018. október 29. hétfő, 17:51

- Fontos bejelentése, hogy az eszközbeszerzési-kapacitásbővítési pályázat korábbi 20 Mrd forint Varga Mihály miniszter döntése nyomán 28Mrd-ra növekszik.
- A papíralapú kérelmek helyett digitalizálják. Azt ígéri, hogy az első 7,8 Mrd-os összeget a 149 kérelemből 87 nyertes van, ezekre a kifizetést intézik.
- 35-60% támogatás-intenzitás lesz a pályázatoknál. Az átlagos támogatás 95 M forint. Főleg a hátrányosabb helyzetű területeken részesültek nagyobb támogatásban.
- A következő kiírásra 10 fős kisebb cégek is jelentkezhetnek majd, sőt, műszaki tervezési cégeket is. Az alsó határ 25 M forintra csökkent.

Épületépítés témakör:
Denk Attila – ÉVOSZ (West Hungária Bau prezentációja)
- Építőanyagok szubjektíven tapasztalt (és jövőre várt) áremelkedése az ÉVOSZ szerint (belső megkérdezés alapján). Jellemzően 10% körül szóródnak, ahogy a prognózisok is a jövő évre nézve. Kiemeli, hogy az import termékeknél nagy a kitettség azzal, hogy függenek az euró árfolyamtól.
- Bérköltség változások: ezt alul becsülték.
- Probléma, hogy a fővállalkozók a piac szerint egyre inkább annyit kérnek, amennyit akarnak. Ezzel párhuzamosan továbbra is látható lánctartozás, a kisebb alvállalkozók késedelmes kifizetése. Ez szintén a hatékonyság rovására megy.
- 2013 óra a foglalkoztatottság fokozatosan növekszik, 279 ezer főről tavaly 300+ ezer főre. Az újonnan belépők viszont alacsonyan képzettek és kevésbé tűnnek motiváltnak.
- A lakásépítések a CSOK és az ÁFA alapján jelentősen felíveltek (KSH statisztika bemutatása. engedélyezések 37 ezer fölé nőttek.) Negatívum azonban a 2018. I. félévi 6.500 db-os használatba vételi engedély. A reálkeresetek növekedése miatt sokan mozdulnak majd a lakásépítések felé.  
- Termelési értékről: 300 ezer munkavállaló kb. 50 ezer eurós fejenkénti értéket tudna előállítani, ami 4.800 Mrd forint lenne, ami kb. kétszerese a tavalyinak(!). Jelenleg: 22.500 euró /fő/év., Németország: 129.000 euró.
- Ehhez szükséges a mikrovállalati struktúrákat átalakítani: rövidíteni az alvállalkozói láncokat, a projekt szervezeteket át kell alakítani és tervezetebbé tenni, tisztázni a felelősségi köröket.  
- Kevés a diák – az x, y, z generációkat kellene behozni, amelyhez a digitalizáció sokat segítene, köztük a BIM.
- A BCG és a World Economic Forum szerint 1000 milliárd dollár megtakarítás lesz az építőiparban a digitalizáción keresztül 2025-ig, világszinten.  

Mélyépítés témakör:
Hegyi Zoltán ügyvezető igazgató, Swietelski
- Áttekintés az úthálózatról: az állapotot tekintve az országos átlag szerint az utak fele rossz (használatra alkalmatlan elvileg)
- NIF beruházások 2016-2022 között a folyamatban lévő és megtörtént, valamint tervezett beruházásokról.  A kék jelzi az elkészült utakat. Fontos, hogy lesz egy, a Balaton K-i csücskétől keletre húzódó összekötő autópálya rész is, amely az M5-be csatlakozik majd  be.
- Az autópálya hálózat döntő fontosságú a beruházások vonzásához.
- Várható fejlesztések 2014-2020 között - A jelentős volumen eltérésekhez nagyon nehéz alkalmazkodni.   Magyar Közút felújítási projektjei.  
- Az építés kihívásai: időjárás – 60mm/napos extrém esők, ekáer, kbtv., kapacitás, e-napló.
- A KBT problémája a műszaki szabályozás (FIDIC „piros könyves”, „sárga könyves”)
- Az útépítés jelenleg kevéssé fenntartható ökológiailag – esetenként 200km távolságból szállítják be az alapozó köveket.  
- Árak: a kőár +3,8%-ot nő évente és erre rakódnak az útdíjak.  A bitumen ára az aszfalt árának felét teszik i, amely az 50/70 -es olajárral együtt mozog.

 

Szerkezetépítés témakör:
Babály László ügyvezető igazgató - Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft.
- BamTec előregyártott szőnyegvasalás bemutatás: egy nagy épület 50.000 m2 alapterület megépítése 7 hónap alatt, amelynél a létszám felét lehet megtakarítani.
- Probléma a vasbeton szerkezetépítésben a kapacitásszűke; a kivitelezők bevonása, szőnyegvasalás előregyártása, vasalás és zsaluzás összehangolása, egyben pedig a feketemunka megszüntetése.
- Felvetés: miért órabéresek a fizikai dolgozók, miért nem teljesítményalapú az elszámolás? Mikor lesznek újra építőipar normák meghatározva?
- Utánpótlás, képzés: felvettek 100 kárpátaljai magyart, belőlük 40-en dolgoznak manapság is, és kiválóan.
- A munkavédelem alapvető fontosságú.
 
Tervezés, mérnöki szolgáltatások témakör:
Kálmán Péter vezérigazgató – Óbuda-Újlak Zrt.
- 170 mérnökkel dolgoznak, minden szakág házon belül van – pl. Audi Hungaria Járműgyár, Mercedes-Benz gyár, Puskás Ferenc Stadion, Telekom székház.
- Szerinte az építőiparban a maximális lendület, termelés és az innováció, ami jellemző, de a kapkodás éppúgy jelen van.
- Egyes projektek már német árszinten mozognak, így kiszolgáltatottnak érzik magukat a beruházók, amely gazdasági kockázatot is jelents már – ahogy az is, hogy számos projekt meg sem épül vagy erősen csúszik a kapacitáshiány miatt.   
- Hasonló hatékonyságromlást okoz a dilettáns, átgondolatlan beruházói szándék, amely menet közbeni újratervezést vagy részleges átalakítást tesz esetenként szükségessé.
- Szakmai utánpótlás hiánya - BME Építőmérnök hallgatók számának csökkenése.
- Saját gyakornoki program, éves projektmenedzsment fórum konferencia, duális képzések támogatása, vendégelőadások.
- Véleménye szerint középtávon gyengülő piac várható (EU finanszírozás, lakásáfa, nagy állami beruházások kifutása). Ezért:
 - folyamatos fejlesztés szükséges és az eredmény visszaforgatása.
- innováció és munkamódszer fejlesztés
- képzés, oktatás és az iparági szereplők és a kormány befektetése is szükséges lesz.

Győr, 2018. október 18.
Szarka László, MÉASZ

Utoljára frissítve: 2018. október 29. hétfő, 18:13
Megjelent: 649 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)