Minden a folyókával kezdődik Kiemelt

2020. március 16. hétfő, 09:13

A zöldfelületek egyre nagyobb beépítéséből adódóan és az egyre intenzívebb esőzések miatt a felszíni vízelvezetés mind fontosabb kérdéskört jelent és megoldandó feladattá válik. Ezért fejlesztette tovább az ACO az ACO Drain® Multiline folyókát és hozta létre a víztömör, beépített tömítéssel ellátott Seal in változatot, felállítva ezzel az iparági mércét.

          

 Az ACO Multiline Seal in folyóka képe                                       Az ACO Multiline Seal in folyóka városi környezetben


Összegyűjtés, tisztítás, tározás és visszajuttatás – az ACO így foglalja össze a felszíni vizek kezelésének folyamatát.
Az első lépéshez, az összegyűjtéshez nemrég egy teljesen egyedi megoldást fejlesztett ki a gyártó. A folyókatest változatlanul a már évek óta használt alapanyagból, polimerbetonból készül. A polimerbeton legnagyobb előnye a hagyományos betonhoz képest az, hogy nem szívja magába a vizet. Minden csatorna esetében a legkritikusabb pont az egyes elemek egymáshoz illesztése. Amennyiben korábban el akartuk érni a csatorna teljes vízzáró képességét, akkor manuálisan kellett a tömítést elkészíteni. Enélkül ugyanis a víz szinte kontroll nélkül szivároghatott el az összeillesztéseknél, károsítva a környezetében található elemeket.
Az ACO fejlesztésével, a beépített tömítéssel rendelkező Multiline Seal in folyókával a szivárgás megelőzhető és így az összegyűjtött víz veszteség nélkül továbbítható. A piacon egyedülálló megoldás során a tömítéseknél a csatlakozások szinte teljesen laposak, amihez hozzáadódik a polimerbeton sima felülete, amelyek együttesen biztosítják a csatorna jobb öntisztuló képességét.
Az ACO Drain® Multiline Seal in folyókák telepítése lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos betonból készült folyókák telepítése. A polimerbeton ugyanis jóval könnyebb a normál betonnál, miközben ugyanarra a terhelési osztályra minősíthető. Ez az előny a kezelésnél, szállításnál és telepítésnél is megmutatkozik.

 

     

Különféle dizájnrácsokkal is rendelhetők az ACO folyókákAz esővíz kezelése környezetvédelmi érdek
A víztömör folyóka fejlesztésének rendkívüli jelentőségét az okozza, hogy a felszíni vizek számos anyaggal szennyeződhetnek. Városi környezetben vagy nagyobb kiterjedésű parkolókban a fékek és a gumiabroncsok kopásából származó részecskék mellett a víz tartalmazhat benzint, ásványi olajakat, valamint az úttisztítás során használt anyagokat. „Általános jelenség, hogy a felszíni vizeink egyre szennyezettebbek, ugyanakkor a környezetvédelmi előírások szigorodnak” – magyarázta Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. SWM menedzsere. „Éppen emiatt a csapadékvíz-kezelés különleges, összetett feladat, mely folyamán több, különféle jellemzővel rendelkező szennyezőanyagtól kell megtisztítani a csapadékvizet. A vizet nem szabad egyből visszaengedni a környezetbe, először meg kell tisztítani, majd tárolni és ellenőrzött módon visszajuttatni. Mindezt szem előtt tartva, az ACO fokozatosan átáll a Multiline Seal in folyóka használatára.” Az ACO új technológiájának segítségével most először érhető el, hogy a teljes csatornarendszer víztömör legyen. Az összegyűjtött csapadékvizet ezután technikai szűrőn keresztül vezethetjük a csapadékvíztározóba, illetve a szikkasztó rendszerbe. Amennyiben a közműhálózatba szeretnénk juttatni a vizet, akkor áramlásszabályozót vagy szennyvízátemelőt kell alkalmaznunk. Az ACO rendszerei képezik az alapot az olyan értékes tényező, mint az esővíz gondos kezelésére.

A funkcionalitás és az esztétika találkozása
Az ACO Drain® Multiline Seal In nemcsak víztömörségével*, egyszerű telepíthetőségével és funkcionalitásával válik ki versenytársai közül, hanem a számtalan felhasználható dizájnrács miatt is kiemelkedik. A folyóka az ACO Drainlock® rácsválaszték bármely tagjával kombinálható. A rácsok mintázatának köszönhetően a vízelvezetési rendszer a környezettel teljes összhangba hozható. Az építészek és tervezők választhatnak az egyszerűbb, visszafogottabb minták közül, illetve amennyiben hangsúlyosabbá szeretnék tenni a vízelvezetést, abban az esetben rendelkezésre állnak dizájnrácsok is.

 

 

    

ACO Qmax: ACO Qmax tározócsöves folyóka                              ACO Qmax beépítveA rendszer további lehetőségei
A helyszín, illetve a felhasználási cél alapján a Muliline Seal In helyett egyéb víztömör megoldást is kínál az ACO. A Monoblock RD 200 szintén polimerbetonból készülő folyóka, amelynek különlegességét az adja, hogy a folyókatest a ráccsal egybeöntve készül. Ennek köszönhetően a rács nem tud véletlenszerűen kiesni és vandálok sem tudják megrongálni azt. Hasonlóan egyedi és hatékony megoldást nyújt a Qmax tározócsöves folyókarendszer, amelyet nagy terhelhetőség jellemez.


*víztömör: a hagyományos csatornákban a víz a csatlakozópontoknál ellenőrizetlen módon elszivárog. Az ACO új, beépített tömítéssel rendelkező csatornája hozzájárul a víz célzott elvezetéséhez és ily módon a vízkezelés megvalósulásához. Ezt igazolja az IKT által elvégzett teszt, mely megerősíti, hogy a vízelvezető rendszer teljesen víztömör marad a 72 órás 500 000 terhelési ciklus után is.


Weboldal:
Az ACO SWM filozófiájáról és a kapcsolódó termékekről részletes információ itt érhető el:  http://www.acoswm.hu/

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=gswzlMi2600

ACO dizájnrácsok: https://www.yumpu.com/en/embed/view/yeur0xlkUszOYJ6I

Utoljára frissítve: 2020. március 30. hétfő, 18:56