Alacsony energiaigényű épületek igény szerint szabályozott szellőztetése Kiemelt

2018. október 27. szombat, 13:17

Ma már minden épületgépész szakember és talán a végfelhasználók számára is világossá vált, hogy a kiváló hőszigetelésű épületek kedvező épületfizikai tulajdonságai mellett megjelennek olyan, szellőzetlenségből adódó problémák, amelyeket csak szellőztető berendezések beépítésével lehet kiküszöbölni. Mivel a zárt terekben a használat során folyamatos a páraterhelés, a szén-dioxid és egyéb szennyezőanyagok képződése, olyan szellőzési megoldást kell választani, ami az egészséges környezethez szükséges jó levegő minőséget biztosítja a lehető legkisebb befektetett energiával, a legalacsonyabb hőveszteséggel. A modern, energiatakarékos épületekben ezért a szellőzési rendszer nem lehetőség, hanem szükségszerűen a gépészet része kell legyen.

Az Aereco Légtechnika Kft. ennek megoldására különböző rendszermegoldásokat kínál a legkülönfélébb épületekre és a legkülönfélébb igényekre.

A központi szabályozott szellőzőrendszer számos előnnyel rendelkezik. A központi gép elhelyezése csendesebb üzemmódot, folyamatosan változó légcserét biztosít, továbbá a karbantartási igénye és működési költsége is alacsonyabb. Továbbá a központilag szabályozott, de helyiségenkénti érzékelőkkel felszerelt rendszer segítségével csak annyi levegő áramlik be, illetve távozik, amennyi ténylegesen szükséges, arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan szabályozott üzemelés miatt rendszerünk csak annyi energiát fogyaszt, amennyi ténylegesen szükséges.

 

Aereco DXR hővisszanyerős szellőztető rendszer

Amikor központi rendszerről beszélünk, az egyik lehetséges változat a kontrollált szellőztető rendszer. Ebben az esetben a lakóhelyiségek nyílászáróiba – vagy igény szerint falába – higroszabályozású légbevezető elemeket (EMM, EHA, EAR típusok) építünk. Ezek a helyiség levegőjének páratartalmát folyamatosan érzékelve gondoskodnak az optimális mértékű friss levegő pótlásáról.  Légbevezetőink villamos energiát nem igényelnek, teljesen automatikus működésűek. Ezzel egyidejűleg a kiszolgálóhelyiségekbe (fürdő, WC, konyha, kamra stb.) légelvezető elemeket (BXC) építünk be. Ezek választhatók pára- és/vagy mozgásérzékeléssel, igény esetén CO2- vagy VOC- (illékony szerves vegyület) szenzorral. A légelvezető elemeket EC-motoros, fordulatszám-szabályozott központi ventilátorokhoz (pl. V2A, VAM, VCZ, VTZ, VBP) kapcsoljuk, melyek a szellőzési rendszer levegőjét mozgató elemei is egyben.  Bár némileg nagyobb szellőzési hőveszteséget jelenthet, mint a hővisszanyerős szellőzőberendezés, a lényegesen alacsonyabb bekerülési költség, illetve a könnyebb kiépíthetőség miatt érdemes megfontolni ennek a megoldásnak a beépítését, hiszen a jó levegő minőséget mind egészségügyi szempontból, mind az épület állagának megóvása érdekében mindenképpen biztosítani kell. 

A másik, még inkább nagyobb energiafelhasználást minimalizáló megoldás a hővisszanyerős szellőztető rendszer telepítése (MURAL, GLOBAL, DXR, DXA gépek). Ennél a megoldásnál az elszívott levegő hőjét – egy hőcserélő berendezésen keresztül – átadjuk a beáramlott friss levegőnek. Így előmelegített vagy előhűtött levegőt juttatunk be a terekbe a légcsatorna-hálózaton keresztül, tovább növelve a komfortérzetet. Természetesen mindezt szabályozottan, a szellőzési igények szerint, helyiségről helyiségre optimalizálva. Az alacsony energiafogyasztású hővisszanyerős szellőztető készülékeinknél az energiahatékonyság nemcsak a hővisszanyerés kiemelkedő, 95% fölötti hatásfokát, hanem az alkalmazott ventilátormotorok alacsony villamosenergia-igényét is jelenti. A gépek kiválasztását segíti a hővisszanyerős választóprogram, amely itt található: https://www.aereco.hu/document/hovisszanyeros-szellozteto-keszulekek-kivalaszto-programja/.

A rendszereknél kiválóan alkalmazhatók az AERflex antibakteriális flexibilis csövek, amelyek akár álmennyezetben, akár födémbetonban elhelyezhetőek. Ehhez csatlakoznak a hangcsillapított szelepfogadó dobozok (KLO), amelyekbe pontosan illeszthetőek a légelvezető elemek vagy az ADG szabályozható design befúvószelepek. Az Aereco minőségi szellőzési rendszerei bőven biztosítani tudják a lehető legmagasabb komfortkövetelményeket a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett, egyszerű szerelhetőségük pedig kiemelkedő a piacon.

 

Az épületek adottságai és a megrendelői igények igen sokfélék lehetnek – csapatunk készséggel segít a kiválasztásban, a műszaki paraméterek leegyeztetésében. Legyen ön tervező vagy kivitelező, biztosak vagyunk abban, hogy együtt megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást.

 

 Király Tamás
okl. gépészmérnök
Aereco Légtechnika Kft.

A cikk az Épületgépész szaklap 2018/5 számában jelent meg.