Rovat: Rövid hírek

ÉVOSZ: összefoglaló a koronavírus járvány építőiparra gyakorolt hatásáról

2020. március 18. szerda, 09:22

Az ÉVOSZ részéről  folyamatosan figyeljük a koronavírus ágazati hatását, helyzetet értékelünk, összegezzük a vállalkozások várakozásait és mind ezt folyamatosan aktualizáljuk.
A helyzet napról-napra változik. Jelenlegi (2020. március 18.) helyzetértékelésünk,  várakozásaink, javaslatunk a következő.

Ez idáig jelentős nehézséget az építőipar számára a járvány helyzet nem okozott. Január és február hónapban az építőipar országos és fővárosi teljesítménye is magas szinten volt, a várakozásoknak megfelelően alakult. Budapesten és agglomerációs övezetében koncentrálódik a végzett munka mintegy 35%-a, ezért ennek a térségnek a figyelése, elemzése különösen fontos.
Az építőanyagok, szerelvények közül az olasz relációból jövő import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniteráruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket.
Nyugat európai beszerzésű berendezési tárgyak beérkezése késik.


Nehézségek mutatkoznak az új projektek előkészítésénél. Előkészítések egyes tervezési-egyeztetési részei leálltak
. Egyenlőre az otthoni mérnöki munkavégzés és ajánlatkérői/megrendelői  home office kapcsolatok akadoznak. A mérnöki otthoni munkavégzés  a korábbiakhoz képest, teljesítmény visszaesést mutat. Jó hír a sokk rossz mellett, hogy a  kialakult helyzet számos helyen (tervezés, termelésirányítás, logisztika) kikényszeríti az építési ágazat digitalizált munkavégzését.


A vállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében. Ez azonban inkább a közepes és nagy szervezetekre jellemző, a mikró- és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók nagy többsége sodródik az eseményekkel. Aki csak teheti, lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés. Ágazati szinten előtérbe került a felelősségteljes munkaegészségügy.
A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelésirányításban, a fizikai állomány kisebb csoportokban való foglalkoztatására.


Az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes
. A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Egymásra épülő folyamatok vannak egy-egy építkezésen és brigádban dolgozó csoportokami gyors vírusterjedést okozhatnak. Ebben a szakmában nem működik a home office a termelésben és az építőanyag kereskedés java része  nincs felkészülve az online kereskedésre. A kapcsolatok nagy száma a jellemző. A munkába járás korlátozásának, illetve egy-egy beteg diagnosztizálásának tömeges létszám kiesés a következménye az építésgazdaság területén. A vállalkozások termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására  számítanak.


Mindez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni
. Az ágazatban összességében a vállalkozások  önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják  a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak , összességében még rövidebb.  A mikró- és kisvállalkozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni.


Az építőiparban 1- 2 hónap teljesítéscsökkenést, termeléskiesést éven belül nem lehet behozni. A koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek.
Jelenleg érzékelhető az új szerződéskötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.


A vállalkozói szerződésekhez képest kialakuló új helyzetből adódó nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell hogy viseljék. Persze tudni kell, hogy a megrendelések 60%-át 2020. évben az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben szerződésmódosításokra lesz szükség!


Az építőiparban összességében a munkaadók és munkavállalók is dolgozni szeretnének, ezért rendkívüli jelentősége van  a járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedésnek.
 A munkába járás országon belüli esetleges területi korlátozása számos helyen ellehetetlenítené az építőipart. Különösen igaz ez Budapest és agglomerációs övezetében, hiszen ebben a régióban jelentős vidéki építőipari kapacitás dolgozik, napi – heti ingázással biztosítva a szükséges munkaerőt.


Jogi iránymutatást várnak a vállalkozások, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, a minimumok megfogalmazását és elrendelését a teendőkre, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát.
Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, javasoljuk ennek járulékos közterheit elengedni.


Jelenleg felelősségteljesen ennyit  tudunk közölni.


Koji László
elnök

Utoljára frissítve: 2020. március 26. csütörtök, 08:29