Rovat: Rövid hírek

ÉVOSZ: itt a 2020-ra ajánlott minimális építőipari rezsióradíj számítása Kiemelt

2020. február 25. kedd, 13:01

A több mint 20 tételből álló költségelemeket számba vevő számítás a 2019. évi minimális értékeket veszi alapul.

Mint írják sajtóközleményükben, a 2019. évre ajánlott, ITM rendeletben megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 3 696 forintról 4 165 forintra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint, mely 12,7 %-os növekedést mutat, összegszerűen pedig 469 forintot jelent.
A 2020. évi minimális építőipari rezsióradíj változását meghatározó módon az elvárt bérminimum 8 százalékos emelkedése, a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés (a le nem dolgozott időre járó kifizetések) okozta, de a csoportos személyszállítás, a felvonulás, munkahelyi berendezkedés, ideiglenes létesítmények, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése is jelentősen hozzájárult a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.
Az elvárt bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. A cégek mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami egyaránt megnöveli a személyszállítás és a szállásköltséget.
A szakképzetlen munkaerő arányának nagyméretű növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.
Részletes bemutatás és indoklás ide kattintva érhető el.

Forrás: ÉVOSZ / sajtóközlemény
Fotóillusztráció: Gerd Altmann from Pixabay

Utoljára frissítve: 2020. február 25. kedd, 13:23