Rovat: Rövid hírek

200 bejegyzéssel bővült az Okos Város online példatár

2019. december 09. hétfő, 11:21

Hazánkban és a nagyvilágban alkalmazott okos újítások és megoldások között lehet böngészni az Okos Város Példatár oldalán. A több mint 200 újonnan feltöltött példa között nem csak a nagyvárosok technológia és társadalmi innovációi találhatóak meg, de a hazai kistelepülések jó gyakorlatai is megismerhetőek, így többek között az ország első okos térsége is.

 

Az új példák jól szemléltetik, hogy az adatok gyűjtésével, elemzésével és közzétételével hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat, elősegíteni a fejlesztéseket. Ezt bizonyítják a Helsinki városáról készített 3D modellek, amelyek segítségével nem csak hasznos városi információkhoz lehet jutni, de az online szolgáltatásokat és a városi tervezést is megkönnyítik. Érdemes megemlíteni a már több országban – köztük az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Romániában is – alkalmazott Climate Fieldview mezőgazdasági megfigyelő rendszert, amely a terméshozam maximalizálása érdekében gyűjt, tárol és vizualizál terepadatokat, valamint nyomon követi és méri a mezőgazdasági döntések teljesítményre gyakorolt hatását. A rendszer az adatszolgáltatás mellett egyéni termékenységi és vetési tervek elkészítésével is segíti a felhasználókat. Az adatok hozzáférhetősége a mezőgazdaságon kívül még számtalan területen válhat a lakosság hasznára, így például Szingapúrban intelligens vízmérő program indult, amelynek keretében automatizált vízmérők gyűjtenek vízfogyasztási adatokat, majd egy alkalmazáson keresztül tájékoztatják a felhasználókat a vízhasználatról, valamint figyelmeztetnek az esetleges szivárgásra.

 

Az okos város fejlesztések nagy mértékben építenek a közvetlen felhasználók visszajelzéseire, igényeire. A nyilvános adatszolgáltatás a városi közösségeket is ösztönzi arra, hogy aktívan részt vegyenek az innovációs folyamatokban. A lakossági megmozdulásból született projektre jó példa még a Mexikó városában kialakított „zöld út”, a Vía Verde: közösségi kezdeményezés eredményeként a város jellegzetes autópályájának betonoszlopait látványos függőleges kertté alakították. 

 

A technológia vívmányok Magyarországon is jelen vannak, így már az ország egyre több pontján találkozhatunk az utcákon is okos megoldásokkal, például okos zebrákkal és okos padokkal.

 

A hazai kistelepülések sem maradnak le az okos város fejlesztések területén: az új példák között szerepel az ország első „okos térség” kezdeményezése, az  Észak-Hegyháti Mikrotérségi Unió, amely öt település hosszú távú együttműködését tűzte ki célul.

 

A teljes cikket a Lechner Tudásközpont oldalán találja!

Utoljára frissítve: 2019. december 09. hétfő, 11:42
Címkék: