Rovat: Rövid hírek

Tervezői Pályázat az Országos Magyar Épületgépész Napok 2019 alkalmából Kiemelt

2019. október 09. szerda, 20:01

Pályázati felhívás 

  Az Országos Magyar Épületgépész Napok Koordinációs Bizottsága – OMÉN-KB - nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére az „Országos Magyar Épületgépész Napok-2019” alkalmából.

 

A pályázat témaköre 

         Az utóbbi öt évben megvalósult, illetve tervezett, műszaki innováció szempontjából kiemelkedő létesítmény épületgépészeti tervezése. A tervezett létesítmény nagysága nem releváns. Elsősorban az igényes mérnöki megoldásokat várunk a pályázóktól. Műemlék épületben tervezett megoldások is helyet kaphatnak. Ilyen esetben az építmény kötöttségek melletti megoldása érdekes.

 

A tervpályázat célja 

         Az épületgépészet területén a közelmúltban megkezdett, vagy megvalósult korszerű rendszerek, berendezések figyelemmel kisérése, a kiemelkedő tervezői munka elismerése és megismertetése, tervezők munkájának értékelése. Megkeresni az utóbbi években megvalósult, illetve tervezett munkák közül a legjobb tervmegoldást és tervezőt, aki az adott feladat tervezésére a mai kornak megfelelően alkotta meg mérnöki munkáját.

 

Pályázati feltételek 

         A megtervezett épületgépészeti rendszer korszerű megoldásokat tartalmazzon (környezetkímélő, energiatakarékos, megújuló energia stb.), a betervezett berendezések hazai minősítéssel rendelkezzenek. Egy tervező egy tervdokumentációval pályázhat. Pályázni 2014 - 2019-ben megkezdett vagy megvalósult magas színvonalon, hiánytalanul tervezett létesítmény épületgépészeti terveivel lehet. Pályázhat minden magyar állampolgár, aki a Magyar Mérnöki Kamaránál nyilvántartott épületgépész tervezői jogosultsággal rendelkezik. 

         Az értékelhetőség feltétele a pályázó pályázatának bemutatása előadás formájában az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2019” rendezvényén a Magyar Mérnöki Kamara 1117 Budapest, Szerémi út 4-6. sz. alatti Székházában. A prezentáció minősége is értékelési szempont lesz.

 

A pályázat beadásának módja

- A tervezett épületgépészeti rendszer rövid leírása, kiemelve az újszerű vagy a szokástól eltérő épületgépészeti megoldásokat, valamint a kivitelezés jelenlegi állapotát max. 4 (A4-es) oldalon.

- A tervdokumentációból 1 pld. műleírás és legfeljebb 5 lényegi információt tartalmazó tervlapot kell mellékelni.

-  Pályázati indoklás max. 2 oldalon, hogy miért tartja a pályázó a tervezett megoldást újszerűnek, kimagaslónak.

-  Fényképes szakmai önéletrajz a fontosabb munkák felsorolásával.  Az írott anyagot befűzött, esztétikus formában kell benyújtani a tervlapokkal együtt.

 

A tervpályázat meghirdetése 

         A pályázat a Magyar Mérnöki Kamara honlapjain, (www.mmk.hu, www.egepesz.hu), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség honlapján (www.epgepkoord.hu), a rendezvény önálló (www.talalkozzunk.hu) honlapján, valamint szakmai folyóiratokban és szakmai honlapokon kerül meghirdetésre.

 

A tervpályázat jellege

         A tervpályázat általános eljárású, a résztvevő pályázók körét tekintve nyílt, valamennyi érdekelt benyújthat pályaművet. A tervpályázat formája szerint nyílt pályázat.

 

A pályázat benyújtásának határideje november 20. 24 h.

 

A pályázat benyújtásának helye és módja 

         A pályázatot zárt borítékban, „Épületgépészeti Tagozat - Tervezői Pályázat” megjelöléssel, a Magyar Mérnöki Kamara, 1117 Budapest, Szerémi út 4-6. sz. alatti irodájába kell postán, vagy személyesen eljuttatni. 

 

A Bíráló Bizottság 

         A pályázatokat elbíráló bizottság a MMK Épületgépészeti Tagozatának Szakértői Testülete kibővítve az Épületgépészeti Tagozat elnökével, vagy Megbízottjával, Virág Zoltánnal DUOPLAN Kft ügyvezető igazgatójával, a tervezői pályázatok állandó szervezőjével és a MÉGSZ, valamint a MÉgKSZ elnöksége által kijelölt 1-1 taggal.

        A beadott pályaművek értékelése 2019 november 28-án történik. Első lépésként a beadott pályaművek prezentációjára kerül sor 2019 november 28-án 14:00 órától az MMK Székház földszinti ovális előadó termében. Minden pályázó maximum 15 perc időtartamban mutathatja be a pályaművét. Fontos, a kiemelésre érdemes műszaki megoldásokra fókuszálva összeállítani a prezentációt! 

        Ezt követően ül össze a Bíráló Bizottság és hozza meg döntését a bírálandó pályaművek számától függően várhatóan16:00-17:00 időpontban. A Bíráló Bizottság döntését a díjazott tekintetében egyhangú szavazással hozza meg. A pályázat eredményességének feltétele a legalább 4 pályamű beérkezése. A második és a harmadik helyezettek oklevelét közvetlenül a zsűrizést követően adja át a Bíráló Bizottság. 

 

A tervpályázatok közzététele 

         Az előzőekben leírtak szerinti prezentáció formájában történő bemutatás, bemutatkozás. Ezen túlmenően lehetőség lesz a pályázatok szakcikk formájában való megjelenítésére is.

 

A pályaművek díjazása 

         Az első három helyezett oklevelet kap. A pályázat első helyezettje megkapja az „Év Épületgépész Tervezője” díjat. 

 

A tervpályázat eredményhirdetése 

         A nyertes pályázatok az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2019” rendezvényén kerülnek kihirdetésre. A pályázat eredményét a mértékadó épületgépészeti kiadványokban és elektronikus felületeken közzétesszük. 

 

A tervpályázati díjak átadása 

         A nyertes pályázatok díjazására az „Országos Magyar Épületgépész Napok - 2019” keretében kerül sor.  Az „Év Épületgépész Tervezője” díj az Épületgépész Bál alkalmával kerül átadásra. 

 

Gyurkovics Zoltán

MMK Épületgépészeti Tagozat elnöke

OMÉN KB elnöke

Utoljára frissítve: 2019. október 10. csütörtök, 13:38
Címkék: