Rovat: Hírek

Több mint ötvenezer egyszemélyes cég van az építőiparban

2019. április 29. hétfő, 15:18

Mintegy nyolcezer egyszemélyes cég kezdte meg működését tavaly az építőipar területén, ezzel az ágazati céglétszám meghaladta a százezret - számol be a jelenségről a Magyar Nemzet.

 

A lap szerint, a készülő Építésgazdasági stratégia a közös képzést és együttműködéseket állami támogatásokkal ösztönözné. Az ágazati szakszövetség szerint a vállalkozói képzések szervezése a kóklerek kiszűrésében is sokat segítene. 

 

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) két fő szempontot lát a jelenség mögött. Koji László elnök a Magyar Nemzet érdeklődésére azt mondta, az egyszemélyes vállalkozások hátterében sokszor adózási ok húzódik meg, mivel a katás egyéni vállalkozók, ha túllépik a 12 millió forintos bevételi határt, feleségük vagy gyermekük nevére is vállalkozást indítanak.

 

A másik ok szakmai: jelenleg könnyű munkát szerezni, van megrendelés bőven, ezért több szakmunkás gondolja úgy, hogy a saját maga főnöke szeretne lenni. – Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó – mutatott rá Koji László, hozzátéve, hogy az ilyen vállalkozók nagy részének semmilyen vállalkozói ismerete nincs, nem rendelkezik pénzügyi tartalékkal, a kötelező felelősségbiztosításról és más munkaegészségügyi kérdésről nem is beszélve.

 

A teljes cikk itt olvasható!

Utoljára frissítve: 2019. máj. 14. kedd, 07:26
Címkék: