Rovat: Hírek

Folyamatos drágulás tapasztalható az építőiparban Kiemelt

2019. február 01. péntek, 17:41
Folyamatos drágulás tapasztalható az építőiparban PIXABAY

Takarék-csoport elemzése szerint a magyar lakáspiacon idén 10 százalékos, Budapesten 10-15 százalékos áremelkedésre lehet számítani - számol be az elemzésről az igylakunk.hu.

 

A drágulás egyik oka az építési költségek emelkedése.

További drágító tényező, hogy a lakáspiac keresleti oldalát erősítik a kedvező munkaerőpiaci feltételek, valamint a kedvező hitelkamatok.

A kínálati oldalon az elemzők megállapították, hogy 2018 első háromnegyed évében csökkent a kiadott lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, ami az elemzők szerint előre vetítheti a lakásépítési piacon a lendület visszaesését.

Az elemzés szerint az új lakáspiacon a 2019-es befejezési idejű építkezések egy része 2020-ra tolódhat. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő években elkészülő lakások jelentős részét már értékesítették, a csökkenő új lakás kínálat miatt pedig a vásárlók ismét nagyobb számban fordulhatnak a használt piac felé, emiatt pedig az új építésűek mellett a használt lakásoknál is számolni kell áremelkedéssel.

Emellett az építőanyag gyártók idén 5-10 százalékos áremeléssel számolnak a további dolgozói béremelések, a fuvarozási díjak és az energia árának jelentős növekedése miatt.

 

A teljes cikk ITT olvasható!

Utoljára frissítve: 2019. április 09. kedd, 16:58
Címkék: