Rovat: Rövid hírek

Új név, új tartalom: Országos Magyar Épületgépész Napok

2018. október 02. kedd, 19:00

A rendezvény az idei évtől egy hetessé válik és egyben országossá bővül. Több városban várja szakmai programokkal, rendezvényekkel az épületgépészeket.
A Magyar Épületgépészek Napja, a MÉN 22 sikeres év után 2018-ban jelentősen tovább fejlődik. Igaz, a huszonkét év alatt is folyamatos változásokon ment át a rendezvénysorozat, és mindig betöltötte a kezdeményező célkitűzését, hogy legyen egy nap az évben, amikor az épületgépész szakma szereplői találkoznak. Sikeres kezdeményezés volt, köszönet az elindítónak! Találkoztunk is huszonkét éven keresztül minden november utolsó hétvégéjén! A MÉN fejlődése siker az épületgépészek számára, mert alapjain egy még szélesebb szakmai összefogással, országos helyszínekkel bővülő rendezvénysorozattá alakul, megtartva a megszokott magasszintű szakmai és szórakoztató programjait.
Ez a rendezvénysorozat az Országos Magyar Épületgépész Napok!

A szakmai szervezetek és intézmények a megújult rendezvény szervezői, amelyek vezetői külön-külön köszöntik és támogatják a változást személyes hangú leveleikben!
A www.talalkozzunk-muegyetem.hu honlapon a beköszöntők elérhetők!

 

Kugler Géza elnök

Miért nagyon időszerű ez a változás?
A rendezvény első szervezői a találkozást hangsúlyozták huszonkét évvel ezelőtt, tehát a személyes kapcsolatok fontosságát. Nagyon találóan a rendezvény honlapja címének is a www.talalkozzunk.hu választotta, amely 2018-tól az országos rendezvények információs és tájékoztató oldala. Napjainkban még inkább érvényes az eredeti gondolat a személyes találkozásra, mert ma a technika, a sok-sok smart megoldás nem csak könnyebbé teszi életünket, szakmai munkánkat, de sokakat fogva is tart, a személyes kapcsolattartást háttérbe szorítja. A tudomány és a technika minden korban fejlődött, változott, de napjainkban a változás folyamatos gyorsulásának vagyunk részesei. Lehet, hogy nehéz észrevenni, ha valaki elzárt munkakörben, életkörülmények között él, de itt van a 4.0 ipari forradalomnak nevezett techológia váltás, ami nem más, mint a digitalizáció és a gépek a kommunikációja.
A Könyvkultúra Magazin az alábbi ajánlót tette Catherine Price amerikai újságíró,
Digitális detox - Győzd le a mobilfüggőséget című könyve elé: „Albert Eistennek több híres mondást tulajdonítanak, az egyik így hangzik: „Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint a személyes kapcsolattartás. A világon lesz egy generációnyi idióta.” Napjainkban talán ez az egyik legaktuálisabb kijelentése, az Y és Z generáció életének nagy részét a cybertérben éli. Ugyanakkor nem maga a mobiltelefon jelenti a problémát, véli Catherine Price amerikai újságíró, hanem a vele kialakult egészségtelen kapcsolatunk. Price egy harminc napos tervet mutat be könyvében, hogy segítsen az embereknek visszaszerezni azt a napi négy órát, amelyet becslése szerint az átlagos okostelefon használó készülékére fordít.”

Valóban, a smart eszközök és a közösségi oldalak úgy magán életünk, mint szakmai munkánk részévé váltak. Gyorsabbá és kényelmesebbé vált a kapcsolattartás, új információk megszerzése. Igaz használatuk során negatív jelenségek is megjelentek. Ennek ellenére el kell fogadnunk a létüket, de használatuk során meg kell találni az egészséges arányt.
A személyes kapcsolattartás jelentette és jelenti ma is a szakmai szereplők közötti bizalom kialakulásának és megerősítésének lehetőségét. Jó érzés személyesen találkozni és megosztani egymással az év nagy sikereit, nehézségeit, tapasztalatokat, piaci információkat.
Erre kínálnak alkalmat az Országos Magyar Épületgépész Napok és azon belül a Műegyetemi rendezvények is!
Az idén 23. alkalommal, ezen belül a BME-n 11. éve rendezzük meg az évet lezáró nagy szakmai találkozónkat. A helyszínek és a rendezők az évek során változtak, de pár éve kialakult egy stabil háttér, ami a megújulást és ezzel a további sikeres rendezvényeket garantálja.
Ennek a célnak az érdekében dolgozik együtt a Műegyetemi rendezvények és az OMÉN eseményeket lezáró Épületgépész Bál szervezésében Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat, a Magyar Épületgépészek Szövetsége és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség.
Műegyetemi rendezvények 2018. november 29-30.
Mottónk: A múlt és a jövő találkozása
A rendezvény helyszínei: BME E, D és R épületek, a kapcsolódó laboratóriumokkal.

Az első nap, 2018. november 29., csütörtök az oktatás napja, több szekcióval: diplomaterv előadások, tervpályázati előadások, nemzetközi PhD előadások, BPMK konferencia.

A második napon, 2018. november 30., pénteken a E épületben szakmai kiállítás, BPMK konferencia, valamint kísérő szakami rendezvények, amelyek további érdekes témákat kínálnak, mint
- a levegő-víz hőszivattyúk kivitelezői, tervezői ankét,
- gáz felhasználó berendezések létesítése – jogszabályi változások,
- passzív tűzvédelem,
- magánépítkezők fóruma.
A szakmaiságot és az igényességet szolgálja, hogy úgy a csütörtöki, mint a pénteki BPMK konferencia programja a kötelező szakmai továbbképzés része.
Az előadások fő témája: A geotermikus energia felhasználás kérdései.
Mindkét nap zenés programmal zárul, csütörtökön az Épületgépész All Star zenekar ad koncertet a BME ÉPGET tanszék Stockes laboratóriumában, a pénteki nap, a hagyományoknak megfelelően épületgépész bállal, az Országos Magyar Épületgépész Napok záróeseményével zárul az Intercontinental Szállodában.
Jegyezzék be naptárjukba a rendezvényt!
Találkozzunk a Műegyetemen idén is!
2018. november 29-30.
Részletek megtalálhatók a www.talalkozzunk-muegyetem.hu honlapon.
Szervezőbizottság tagjai:
Keresztes-Németh Anita BPMK, Gyárfás Attila MÉGSZ, Gyurkovics Zoltán MMK ÉgT, Dr. Herczeg Levente BME ÉPGET, Király Tamás MÉgKSZ.
Az IMS Budapest Kft. munkatársai biztosítják a Műegyetemi rendezvények lebonyolítását.

Kugler Géza
elnök
Országos Magyar Épületgépész Napok
Szervező Bizottság

Utoljára frissítve: 2018. október 02. kedd, 19:40