Küszöbön a közel nulla – Utolsó pillanat, hogy felkészüljön 2021-re!

2019. augusztus 23. péntek, 07:50

Fenti címmel rendezett ez év májusában 6 szakmai modulból álló, intenzív képzést a KNE épületek tervezésétől az üzemeltetéséig témában a 10 éve alakult Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, a HuGBC. A képzés célja a KNE épületekkel kapcsolatos tudnivalókra való felkészítés, a KNE követelmények megvalósítása technikai és technológiai lehetőségeinek bemutatása elsősorban az építőipar, az építészet és az épületgépészet szakemberei részére, de a jogalkalmazók, vagyis az építési hatóságok szakemberei is hasznos ismereteket szerezhettek az előadásokon.


Közismert, hogy a hatályos rendelkezés szerint a 2021. január 1. után használatba vett, minden új épület esetében a közel nulla energetikai szint követelményeit kell teljesíteni, vagyis valóban az utolsó pillanat, hogy felkészüljünk!

 

Az előadás-sorozat az alábbi 6 modulból állt:

 

Küszöbön a közel nulla - Utolsó pillanat, hogy felkészüljön 2021-re!

Körültekintő, integrált KNE tervezés

Kicsi-nagy, aktív-passzív - Épülettípusok és a KNE

Miből készül? - KNE épületszerkezetek

Elmélet vs gyakorlat - KNE kivitelezési kihívások

Rejtett értékek - Gépészet és épületautomatika a KNE-ért

 

A témakört minden részletében lefedő előadások között az épületgépészet kérdéseit az utolsó modul tartalmazta, aminek keretében az előadók a jogszabályi környezet és az elméleti alapok ismertetése mellett megvalósult terveket és számítási példákat is bemutattak.

 

Az energiaszükséglet csökkentésének gépészeti lehetőségei címmel Bukovics János (G§B Plan Épületgépészeti Kft.) mutatott be hatékony épületgépészeti megoldásokat a fűtési-hűtési- és szellőzési rendszerek megvalósítására, valamint felhívta a figyelmet az energiaforrások megválasztásának, az integrált tervezésnek, valamint az energiatudatos épületek üzemeltetésének fontosságára. 

 

Geotermikus hőellátó rendszerek a gyakorlatban című előadásában Gallai Márton (GeoConcept Energetikai Kft.) foglalta össze a hőszivattyú működési elveit és részletesen ismertette a geotermikus hőszivattyú tervezésében és a kivitelezésben szerzett gyakorlati tapasztalatait, kiemelve a talajszondák szerepét.


Rejtett értékek – gépészet és épületautomatika a KNE jegyében volt a címe Kántor Zoltán (Siemens Building Technologies) előadásának, amelynek mottója „energiát használni csak ott és csak akkor és csak annyit, amennyi a kellő komfort eléréséhez kell”. Az épület adottságaihoz és rendeltetéséhez, valamint a felhasználási igényekhez, szokásokhoz alkalmazkodó épületautomatizálás nélkül nem teljesíthetők az energiahatékonysági célok. A korszerű épületek költségeinek 80%-a az üzemeltetés során jelentkezik, amelynek fele maga az energiaköltség. Ennek csökkentése tehát nem hagyható figyelmen kívül. Véleménye szerint az épületautomatizálás a leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás.

 

A 6. modulban előadás hangzott még el az MSZ EN 15232 szabványban[1] előírt épületfelügyeleti rendszerek minősítésének gyakorlatáról és az épületgépészeti rendszerek automatikus működtetését biztosító megoldásról is.

 

Gyárfás Attila

 

 

[1] MSZ EN 15232-1:2017 Épületek energetikai teljesítőképessége. 1. rész: Az épületautomatizálás, a szabályozás és az épületkezelés kihatásai. M10-4, -5, -6, -7, -8, -9, -10 modul

 

Utoljára frissítve: 2019. szeptember 03. kedd, 07:23