2019 - től a hatósági épületek csak közel nulla energiaigényűek lehetnek

2019. március 01. péntek, 19:39
Homlokzati hőszigetelés Homlokzati hőszigetelés Pixabay

Az Európai Unió közel nulla energiaigényű épületekkel veszi fel a harcot a klímaváltozás ellen. Az energetikai korszakváltás utolsó előtti, negyedik fokozatába léptünk 2019. január 1-jén: ettől a naptól fogva a hatósági épületek már csak közel nulla energiaigénnyel kaphatnak használatbavételi engedélyt, függetlenül attól, hogy mikor adták ki az építési engedélyüket.

 

Az elmúlt évben több esemény is ablakot nyitott a klímaváltozás extrém hatásaira: a hajóforgalmat akadályozó extrém alacsony Duna vízszint Magyarországon, emelkedő tengerszint Velencében, a Földközi tengeren és a csendes-óceáni szigetvilágban, tűzvész Kaliforniában, 132 éves klímarekord dőlt meg Japánban Hokkaido szigetén és 45 fok feletti hőséggel ért véget az év Ausztráliában. Az épületek hűtése és fűtése nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Az Európai Unió elkötelezte magát, hogy 2021-től csak közel nulla energiaigényű, legalább 25%-ban megújuló energiát használó épületek építését engedélyezi. 

 

Az egyéb épületeket ebben az időszakban még a megengedőbb költségoptimalizált energetikai szinttel is használatba lehet venni, de 2021. január 1. után minden épületre vonatkozik a közel nulla energiaigény a használatbavételkor. Fontos változás a közel nulla energiaigényű épületek használatbavételekor, hogy az engedély megadásához csak a használatbavétel időpontja számít, nem az engedély vagy bejelentés időpontja. Másként fogalmazva a bemeneti szabályozás kimeneti szabályozássá alakul.

 

A témáról bővebben itt olvashat!

Utoljára frissítve: 2019. április 09. kedd, 13:56