Optimális hűtés és fűtés mindig ott ahol szükség van rá

2018. szeptember 18. kedd, 10:32

Azok a vendégek, akik hotelben szállnak meg, tudják mennyire fontos a komfortos környezet. Az újonnan épült Melchior Park 4 csillagos superior hotelben (Németország Würzburg) az építtetők, a Belimo elektronikus nyomásfüggetlen 6-járatú zónacsapját választották a ZoneTightTM termékcsaládból. Ezek az "All-in-one" zónacsapok elektronikusan és automatikusan mérik a térfogatáramot, biztosítják a megfelelő vízmennyiséget még változó nyomáskülönbségek mellett is. Az integrált nyomáskiegyenlítő funkció maximálisan garantálja az üzembiztonságot. Ez azt jelenti, hogy az optimális fűtés és hűtés mindíg biztosítva van.

 

4 csillag, 118 szoba és még több
Hotel Melchior Park bruttó alapterülete 12.240m2, 118 szobával, wellness részleggel, medencével, éteremmel, konferencia termekkel és földalatti parkolóval. A felületfűtő berendezés, statikus fűtő felületek, szellőzés és légkondicionáló rendszerek, HMV termelés és medence gépészet távhős rendszerről üzemelnek, átadó állomással. A központi hűtés folyadékhűtője egy pufferen keresztül biztosítja a hűtési energiát a szellőzésnek és a hővisszanyerős szellőzésnek.
A szobákat elsősorban padlófűtéssel fűtik, a maximális felületi hőmérséklet 26°C. A FanCoil egységek a mennyezeten kerültek elhelyezésre, ezek biztosítják a gyors reakciót, ha hirtelen megnövekedik a fűtési, illetve hűtési igény. Elektronikusan nyomásfüggetlen 6-járatú Belimo zónacsapok kerültek telepítésre, mellyek ellenőrzik a fűtési és hűtési közegek áramlását, így járulva hozzá az optimális helyiség hőmérséklethez.

 

2. kép - Nyomásfüggetlen 6-utas zónaszelep térfogatáram vezérléssel hűtési és fűtési üzemre FanCoil készülékekhez


Intelligens csapok a biztonságos üzemeltetéshez
Az eredeti tervek szerint a FanCoilokhoz 6-járatú zónacsapok kerültek volna beépítésre, amelyek mind a fűtési mind a hűtési oldalon hidraulikus beszabályozós szeleppel kellett volna felszerelni, hogy a hidraulikai beszabályozás megtörténhessen. Az egyes területekre áramló víz mennyiségét szelepenként, a beszabályozáskor határozták volna meg, a statikus beszabályozás minden nehézségét felvállalva. Ha ez nem valósult volna meg, akkor a rendszerben a hőforráshoz közeli készülékek túl, míg az előnytelen helyen lévők alul hűtőttek/fűtöttek lettek volna.
Annak érdekében, hogy a hűtési és fűtési eneregia optimalizálása mellett, a beszabályozáshoz szükséges kiadások a minimálisra csökkenjenek, a választás a Belimo inteligens elektronikus nyomásfüggetlen 6-járatú zónacsapjára esett.
Az állandó térfogatáram mérés miatt, a beszabályozó szelepektől el lehet tekinteni, és az automatikus beszabályozás miatt, a hidraulikus beszabályozás költsége is a töredékére csökkent.
Köszönhetően az egyszerű tervezésnek és telepítésnek (kevesebb szerelvény került beépítésre), üzembe helyezésnek, ez az új megoldás olcsóbb lett, mint az eredetileg tervezett megoldás. Mindazonáltal a térfogatáram mérések a hűtési és fűtési rendszer folyamatos átláthatóságát teszik lehetővé.


6-járatú zónacsap beépített térfogatáram mérővel
Az elektronikus nyomásfüggetlen 6-járatú zónacsap a Belimo ZoneTightTM termékcsaládból, két meglévő és bevált Belimo szerelvény előnyeit kombinálja és ötvözi egy egységgé. Egyesíti a könnyen és egyszerűen tervezhető nyomásfüggetlen EPIV szabályozócsapot a 6-járatú kompakt zónacsap könnyű telepíthetőségével. Az elektronikus nyomásfüggetlen szabályozócsap lehetővé teszi a tervező számára, hogy a szerelvényt a szükséges térfogatáramra válassza ki, és annak megfelelően gyorsan és biztonságosan konfigurálja a kvs értékek időigényes számítása nélkül.
Működés közben a 6-járatú zónacsap legfeljebb négy háromjáratú szelep funkcióját helyettesíti. Nincs szükség további fojtószelepek alkalmazására. Az integrált térfogatáram mérés lehetővé teszi mindkét üzemódban (hűtés és fűtés) a kívánt térfogatáram beállítását mind teljes terhelés, mind részterhelés esetén is (például csak a használatban lévő szállodai szobák hűtése/fűtése). A 6-járatú zónacsap mindig biztosítja a szükséges térfogatáramot, függetlenül a nyomáskülönbségek változásától. Az üzemi állapotok jelentősen optimalizálhatóak, a valós idejű hirtelen megjelenő igények kielégítésére is. A zéró szivárgású karaktersiztikával rendelkező szabályozó elemek (az EN12266-1 Szabvány szerinti A osztály) megakadályozza az energiaveszteséget, és a hűtés fűtési oldalak közegeinek átszivárgását zárt állapotban. A zárt térben lévő közegek nyomása emelkedhet, vagy csökkenhet, ha a környezeti hőmérséklet hatására változik a középhőmérséklete. A 6-járatú csapokba egy szabadalmaztatott nyomáskiegyenlítő funkció került beépítésre, mely kompenzálja a nyomásváltozást, és így biztosítja a magas fokú üzembiztonságot.

 

3. kép - A 6-járatú zónacsap továbbfejlesztett változata, "All-in-one" vezérléssel, négy hagyományos zónacsapot vált kiSokoldalú kommunikációs lehetőségek
A nyomásfüggetlen 6-járatú zónacsap hagyományos vezérléssel, vagy Belimo MP-BusR, BACnetMS / TP vagy Modbus-szal. Továbbá könnyen üzembe helyezhető és monitorozható, helyben és vezeték nélkül NFC technológiával mobil használatával, vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül egy ZIP BT NFC adapterrel is. Az elemzés és diagnosztika mellett a szerelvények beállítása is lehetséges ezekkel az alkalmazásokkal.Biztonságos és hatékony
Az inteligens 6-járatú zónacsapok használatával hatékonyabbá, kényelmesebbé és gazdaságosabbá válik a FanCoilok vezérlése. Az áramlást elektronikusan méri a szerelvény, mely automatikusan biztosítja a hidraulikus beszabályozást, a megfelelő térfogatáramot. Ha a nyomáskülönbség változik az integrált nyomásfüggetlen-szabályozó funkció garantálja a maximális üzemi biztonságot. A mérnök-tanácsadók, tervező mérnökök, rendszerintegrátorok így biztosak lehetnek abban, hogy a létesítményben maximális komfortot, energiahatékonyságot és fenntartható üzemeltetést garantálnak.Válassza az eredetit!
Piacvezetőként a Belimo olyan széleskörű műszaki ismeretekkel rendelkezik, amelyek segíthetnek a 6-járatú zónacsapok kiválasztásában és felhasználásában, továbbá a tervezési és kivitelezési munka könnyebbé tételében. A Belimo egy eredeti megoldást kínál az Ön számára. Olyan előnyt, melyre innovációs úttörő szerepe a garancia. Mindezt a már megszokott öt év garanciával, svájci minőségben!

További információk weboldalunkon érhetőek el.
Páger Szabolcs
értékesítési és műszaki tanácsadó
BELIMO Magyarország
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Utoljára frissítve: 2018. november 21. szerda, 14:22